ANA architecten is een toonaangevend architectenbureau met een sociale inslag, gevestigd in Amsterdam-Noord. Het bureau is in 1997 opgericht door Marcel van der Lubbe en Jannie Vinke. In de kwart eeuw van haar bestaan heeft ANA zich bewezen met prijswinnende ontwerpen voor bijzondere woongebouwen en studies naar innovatieve woningtypologieën. In 2023 werken 15 gedreven medewerkers in een multidisciplinair team aan opgaven in binnen- en buitenland.

 

ANA bouwt aan een sociale agenda
ANA architecten ontwerpt gebouwen vanuit een duidelijke visie: wij zoeken naar vorm die ruimte geeft aan nieuwe mogelijkheden voor gebruik. Onze ontwerpen gaan voorbij aan voorgeprogrammeerde en gangbare oplossingen en zijn helder, functioneel en sprekend in hun eenvoud. Een eenvoud die bij nadere beschouwing steeds een extra laag onthult. Het bouwen aan een sociale en maatschappelijke agenda behoort tot de kern van ons vakgebied. Onze architectuur is uitdrukking van de veranderende maatschappij en gaat verder dan de waan van de dag.

 

Wonen in de breedste zin
We ontwerpen innovatieve woningtypes die antwoord geven op nieuwe maatschappelijke condities, met nieuwe doelgroepen en nieuwe leefstijlen. We benaderen de woonopgave van binnenuit, vanuit de beleving van de bewoners. Onze woningen zijn ruimtelijk en functioneel, slim en bijzonder. ANA ontwerpt architectuur die zich in dienst stelt van de context van het wonen. We verbinden de typologie met de context en ontwerpen gebouwen die een relatie aangaan met hun omgeving. We zijn sterk in het verbinden van de kleine met de grote schaal. Dat noemen wij microstedenbouw, waarin we het wonen altijd verbinden met de omgeving. Met onze gebouwen creëren we een prettige en gezonde woon- en leefomgeving waar mensen, samen met andere levende wezens, zich thuis voelen en elkaar kunnen ontmoeten. Onze buurten vormen zo een toekomstbestendige habitat voor mens, plant en dier, voor jong en oud, rijk en arm, zelfstandig en hulpbehoevend.

Voormalige medewerkers

In de afgelopen 25 jaar hebben diverse medewerkers, stagiaires en freelancers een bijdrage geleverd aan onze projecten.

 

Evelien Abels, Irina Aliabeva, Claus Alstrup Borre, Gert Anninga, Martijn Bakker, Antje Bitorff, Jasper ten Bosch, Daphne Bouman, Marijn Bouwman, Angela Bramato, Steven Broekhof, Anja Bult, Pim Buskermolen, Maria Dau, Bendert van Dijk, Jilles van Eibergen, Christina Eickmeijer, Lynn Ewalts, Jolein Feteris, Eric Frijters, Willem van Genugten, Mike Gieskens, Barbara van Goethem, Sunna van Gom, Guido Greijdanus, Robert Guijs, Anna Hakkens, Pier Helder, Friederike Hensch, Marjan van Herpen, Patrick Hoencamp, Bas Hoevenaars, Ard Hoksbergen, Thijs Huisink, Andre van der Hulst, Jarno van Iwaarden, Lennart Jacobs, Tamara Janmaat, Rosa Jonkman, Floortje Keizer, Marcel Klooker, Simea Knip, Julien Kummer, Kristina Kupstaite, Stephanie Lama, Marie-Stella Livrieri, Eva Maron, Johnny Mauer, Marie Louise Mejholm, Sander Monteiro, Martine de Nijs, Christina Partearroyo, Martin Pasman, Johan Rooijackers, Anke Schmidt, Lieske Senden, Sigita Simona, Janus Staffe, Larissa Terlaak, Nico van der Schaaf, Rinske van Ramshorst, Eric de Ridder, Tanja van Slooten, Sarah Vasquez, Do Janne Vermeulen, Joost Vorstenbosch, Annelot Wartna, Marielle Wetter en Merve Yildez.