ANA team goes Paris

Excursie – Hoe bouwt Parijs voor specifieke doelgroepen?

 

Het ANA team goes Paris!

 

Afgelopen week ging het ANA team op road trip naar Parijs. Het thema van de excursie was ‘Ensemble’. Naast het bezoeken van interessante woningbouwprojecten, was het team ook voor het eerst compleet samen sinds de lockdown. Tijdens de excursie bezochten we projecten rondom het thema, zoals: Clichy-Batignolles, Het Kanaal in Wijnegem en meer!

 

Diversiteit in Clichy-Batignolles

Onder begeleiding van Guiding Architects Paris bezochten we de wijk Clichy-Batignolles. Een voormalige tramremise is ontwikkeld tot een nieuw stedelijk gebied met innovatieve woningen rondom het grote Martin Luther King Park. Het park dient als plek om te ontspannen, ontmoeten en voor klimaatadaptatie. Rondom het park staan grote woonblokken, ieder met een eigen identiteit en doelgroep. De woonblokken bieden een variatie aan sociale huur, particuliere huur en koopwoningen. Ook de doelgroepen zijn divers: starters, gezinnen en ouderen. Mooi om te zien was hoe al deze bewoners gebruik maakten van het centrale park. De ouderen zaten te lezen op de bankjes tussen het groen, terwijl de kinderen speelden in een van de vele speeltuintjes.

 

 

   

Woningbouw rondom het Martin Luther King Park in Clichy-Batignolles

Lessen uit het verleden: Résidence du pont-du-jour & Les Étoiles

Naast de hedendaagse architectuur, valt ook veel te leren van vroegere projecten in Parijs. We bezochten Résidence du Point-du-Jour van architect Fernand Pouillon. Dit enorme ensemble bestaande uit 25 bouwvolumes en meerdere groene pleinen en biedt ruimte aan 2.260 woningen. De woningblokken zijn grotendeels opgezet als portieken met twee woningen per lift en trap. Iedere woning heeft een ruime buitenruimte en meerdere slaapkamers. Belangrijk voor Pouillon was de verbetering van de naoorlogse woonomstandigheden en de betaalbaarheid van de woningen.

 

Dit was ook het uitgangspunt voor Les Étoiles, het centrum van Ivry-Sûr-Seine, door Jean Rénaudie en Renée Gailhoustet uit de jaren zeventig. Het ensemble bestaat uit vele hoekige woningen met veel publieke en semipublieke ruimten en terrassen. Opvallend was hoe groen de terrassen zijn, ze bevatten een dikke laag met aarde zodat de flora er echt kan groeien en de terrassen als tuinen aanvoelen. Interessant was ook om te zien hoe Rénaudie rekening hield met gezinnen, veel woningen bevatten ramen die zich laag bij de grond bevinden zodat ook de kinderen naar buiten kunnen kijken.

 

     

V.l.n.r.: Résidence du pont-du-jour, Les Étoiles, Les Étoiles

 

Kunst en woningbouw gaan hand in hand in Wijnegem

Op de weg terug naar Nederland bezochten we het bijzondere transformatie project aan de Stokerijstraat in Wijnegem. Een oude stokerij is hier omgebouwd tot luxe woningblokken. De plattegronden van de woningen in de oude cilo’s zijn erg indrukwekkend net zoals de enorme ramen in de andere woongebouwen. Kunst speelt een belangrijke rol in het project, er zijn meerdere expositieruimten en ook de kapel is de moeite waard om te bezoeken. De parkachtige opzet van het gebied maakt het een fijne groene woonomgeving.

 

     

Links: de cilo’s. Rechts: Parklandschap in Wijnegem