
Open Bouwen
Het tijdsbestek waarin maatschappelijke veranderingen zich voordoen is veel korter dan de functionele levensduur van gebouwen. Dat maakt het bouwen van flexibele gebouwen, volgens de principes van het Open Bouwen, tot een must. Een flexibel gebouw, met de mogelijkheid tot aanpassen aan toekomstige vormen van gebruik, gaat langer mee en draagt bij aan een duurzame toekomst. In onze projecten gaan wij daarom altijd op zoek naar de juiste flexibiliteit binnen de gegeven condities.
De bouw is een van de meest milieubelastende sectoren. Het draagt sterk bij aan uitputting van natuurlijke bronnen, verhogen van de CO2-uitstoot en opwarming van de aarde. De ambities om de milieulast van de bouw sterk te reduceren zijn groot. De focus op het reduceren van het energiegebruik van gebouwen ligt op het gebruik, maar ook de milieu- en energielasten die gepaard gaan met het bouwen en slopen van een gebouw worden meegerekend. Om aan het landelijk beleid van 100% energieneutraal bouwen te voldoen moet de levensduur van gebouwen worden verlengd. In verschillende onderzoeken en projecten heeft ANA architecten kennis ontwikkeld over flexibel bouwen en ontwerpen.
Ons onderzoek Learning from Multifunk beschrijft onze ervaringen met het ontwikkelen, beheren en gebruiken van flexibele en multifunctionele gebouwen, zoals bij Multifunk. In ons prijswinnende project Het Schetsblok (BNA Gebouw van het jaar 2019) is de kennis uit dat onderzoek gebruikt om een efficiënt en flexibel casco te ontwikkelen dat niet nodeloos complex is, maar wel veel ruimte biedt voor de invulling van eigen woonwensen.