Coehoorn Noorderlicht: vorm volgt duurzaamheid

Tags

Appartementen, arnhem, circulair, duurzaamheid, klimaat, nieuwbouw, open bouwen, openbuilding, Stedenbouw, Transformatie, verdichten, Woningbouw

Opdrachtgever

ABC Planontwikkeling

Team

ANA architecten, Studio Prototype, Buro Harro, Ziegler & Gautier, DGMR, Adviesbureau Lüning

Programma

38 flexibele appartementen, studio's houtlofts en penthouses, creatieve ruimtes, daktuin, binnentuin en waterpatio

Locatie

Arnhem

Periode

2021

Status

Ontwerp

Coehoorn: vorm volgt duurzaamheid

 

Het project Coehoorn Noorderlicht in Arnhem is een ontwerp voor een stad in een stad, bestaande uit een raamwerk van creatieve ruimtes, appartementen, atelierwoningen, sociale huurwoningen en -studio’s en luxe houtlofts en penthouses.

 

Mens en omgeving centraal
In het gezamenlijke ontwerp van ANA architecten en Studio Prototype wordt het bestaande gesloten bouwblok van zeven panden getransformeerd in een zacht ensemble van grote en kleinere gebouwen, met klimaatadaptieve en natuurinclusieve buitenruimtes, waaronder een waterpatio, een daktuin en een stiltetuin die overgaat in het belendende Coehoornpark. Voor het ontwerp liet het ontwerpteam zich inspireren door de no-nonsense architectuur in Berlijn die symbool staat voor rauwheid, het organische, het authentieke en ook het anarchistische – architectuur die zichzelf niet centraal stelt, maar voortkomt vanuit de mens en omgeving. Dit raakt aan de essentie waar Coehoorn haar succes aan te danken heeft.

 

Behoud van plek, identiteit en omgeving
De identiteit – de mensen en gebouwen – van Coehoorn wordt zo veel mogelijk behouden. Concreet behoeden we het jaren ’50-gebouw aan de zijde van het Nieuwe Plein voor sloop en vormt dit ‘monument’ de basis van ons plan. Met behoud verlengen we de levenscyclus van de huidige gebouwen en materialen, verkorten we de bouwtijd van het integrale plan en reduceren we overlast voor mens, dier en omgeving. Dit is ook de meest duurzame oplossing en passend bij het karakter van Coehoorn.

 

Verbinding van mens en landschap
Het bestaande Coehoornpark wordt versterkt met een nieuw hart in de vorm van een shared space: het Coehoorn Crafts Center (CCC) dat flexibel en spontaan te gebruiken is. Dit is de bestaande ruimte boven de parkeergarage die wordt getransformeerd tot verlengstuk van het park, zowel functioneel als qua groenbeleving. Het dak dient ook als geluidsisolatie, want nergens is het zo stil als op een bemoste bodem. Op deze hoogte bieden ‘glimpses’ een verrassend perspectief op het groen en de stad.

 

Vorm volgt duurzaamheid
Vorm volgt duurzaamheid. Dat uit zich in het toevoegen van natuurinclusieve buitenruimte die de biodiversiteit vergroot, in het gebruik van duurzame en circulaire bouwmaterialen en het aanbieden van volledig flexibele plattegronden waarmee ook voor de toekomst een robuust woonprogramma wordt gefaciliteerd. Coehoorn Noorderlicht wordt aldus een duurzame ontwikkelde creatieve stadswijk die waarden deelt en uitstraling heeft naar het hele gebied.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief