Samenhang en diversiteit in De Nieuwe Defensie

Tags

Collectiviteit, Family plan, Gezinsappartementen, Stedenbouw, Wonen

Opdrachtgever

BPD Gebiedsontwikkeling

Team

ANA architecten, CROSS Architecture, EFFEKT en MLA+

Programma

150 woningen

Locatie

Utrecht

Periode

2018 - 2021

Status

in uitvoering

De Nieuwe Defensie

 

Ontwikkelaar BPD gaat het voormalig Defensieterrein aan het Merwedekanaal in Utrecht transformeren tot een nieuwe autoluwe, klimaatadaptieve en samenhangende wijk waar rustig wonen wordt gecombineerd met het gemak van stedelijke voorzieningen. Binnen het masterplan van SVP Architectuur en Stedenbouw i.s.m. OKRA landschapsarchitecten en Arup werkt ANA in een team van architecten aan het ontwerp van 600 woningen. Het team bestaat uit CROSS architects (Aken, Amsterdam), EFFEKT (Kopenhagen) en MLA+ (Rotterdam).

 

Er wordt ingezet op een grote diversiteit aan woningen die op de toekomst zijn voorbereid. De woningen zijn bijzonder flexibel en duurzaam. Ze hebben een sterke verbondenheid met hun omgeving en krijgen veel groene buitenruimte. Bijzonder aan het plan is de overmaat van de woningen. Zo ontstaat er ruimte om thuis te werken, te spelen of zorg te verlenen.

 

In de afgelopen periode heeft het team van stedenbouwers, landschapsarchitecten en architecten een toolbox samengesteld voor de uitwerking van het schetsontwerp tot voorontwerp. De toolbox bestaat uit leidende principes ten aanzien van de overgangen tussen openbaar en privé, bouwmassa, groenvoorzieningen, flexibiliteit, kleur- en materiaalgebruik.
 

De Nieuwe Defensie zal in drie fases worden gerealiseerd. ANA werkt samen met MLA+ aan een ontwerp voor ongeveer 120 woningen in Blok 1 en 2 die in de eerste fase worden gebouwd.