Samenhang en diversiteit in De Nieuwe Defensie

Tags

Collectiviteit, Family plan, Gezinsappartementen, Stedenbouw, Wonen

opdrachtgever

BPD gebiedsontwikkeling

programma

150 woningen

periode

2018 - 2021

locatie

Utrecht

status

in uitvoering

De Nieuwe Defensie

 

Ontwikkelaar BPD gaat het voormalig Defensieterrein aan het Merwedekanaal in Utrecht transformeren tot een nieuwe autoluwe, klimaatadaptieve en samenhangende wijk waar rustig wonen wordt gecombineerd met het gemak van stedelijke voorzieningen. Binnen het masterplan van SVP Architectuur en Stedenbouw i.s.m. OKRA landschapsarchitecten en Arup werkt ANA in een team van architecten aan het ontwerp van 600 woningen. Dit team bestaat verder uit CROSS architects (Aken, Amsterdam), EFFEKT (Kopenhagen) en MLA+ (Rotterdam).

 

Er wordt ingezet op een grote diversiteit aan woningen die op de toekomst zijn voorbereid. De woningen zijn daarom bijzonder flexibel en duurzaam, hebben een sterke verbondenheid met hun omgeving en krijgen een grote, groene buitenruimte. Bijzonder aan het plan is de overmaat van de woningen. Zo ontstaat ruimte om thuis te werken, spelen of zorg te verlenen. In de afgelopen periode heeft het team van stedenbouwers, landschapsarchitecten en architecten een toolbox samengesteld voor de uitwerking van het schetsontwerp tot voorontwerp. Deze toolbox bestaat uit leidende principes ten aanzien van de overgangen tussen openbaar en privé, bouwmassa, groenvoorzieningen, flexibiliteit, kleur- en materiaalgebruik.

 

De Nieuwe Defensie zal in drie fases worden gerealiseerd. ANA werkt samen met MLA+ aan een ontwerp voor ongeveer 120 woningen in Blok 1 en 2 die in de eerste fase worden gebouwd.