De Nieuwe Defensie langs het Merwedekanaal

Tags

Collectiviteit, Family plan, Gezinsappartementen, Stedenbouw, Wonen

Opdrachtgever

BPD Gebiedsontwikkeling

Team

ANA architecten, CROSS Architecture, MLA+

Programma

3 blokken, 34 gebouwen, 600 woningen

Locatie

Utrecht

Periode

2018 - 2023

Status

In uitvoering

De Nieuwe Defensie langs het Merwedekanaal

 

Langs het Merwedekanaal in Utrecht verrijst een autoluwe, klimaatadaptieve en samenhangende stadswijk, gecombineerd met het gemak van stedelijke voorzieningen: de Nieuwe Defensie. De Nieuwe Defensie moet een oase van rust worden aan de rand van de Utrechtse binnenstad. Het masterplan is gemaakt door SVP Architectuur en Stedenbouw in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten en Arup. In dit plan werkt ANA in een team van architecten aan het ontwerp van drie bouwblokken, met totaal 600 woningen.

 

Er komen onder andere woningen voor gezinnen, startersappartementen en parkvilla’s. De gebouwen in het gebied zijn van wisselende hoogte, met elk een eigen architectonische uitstraling en bijzondere woonkwaliteit voor verschillende doelgroepen.

 

De woningen zijn sterk verbonden met hun omgeving en hebben, door een zorgvuldig vormgegeven overgang tussen binnen en buiten, een sterke relatie met de buitenruimtes. Bijzonder aan het plan is de overmaat van de woningen. Zo ontstaat ruimte om thuis te werken, te spelen of zorg te verlenen.

 

De Nieuwe Defensie zal in drie fases worden gerealiseerd. ANA werkt samen met MLA+ aan het ontwerp voor ongeveer 120 woningen in Blok 1 en 2 die in de eerste fase worden gebouwd.