Transformatie van basisschool De Wereldburger

Tags

Renovatie, Schoolgebouw, Studie

Opdrachtgever

Stichting Mevrouw Meyer

Programma

Renovatie basisschool

Locatie

Amsterdam-West

Periode

2017

Status

Afgerond

De Wereldburger

 

ANA ontwikkelde een plan voor de renovatie van basisschool De Wereldburger (voorheen De Witte Tulp) in Osdorp. Een vernieuwd schoolgebouw dat ruimte biedt aan zowel de veranderende leef- en leeromgeving, als aan de behoefte van kinderen om zich te kunnen ontplooien, te ontdekken en uitgedaagd te worden.

 

De Wereldburger was ondanks twee eerdere renovaties toe aan vernieuwing. Stichting Mevrouw Meyer vroeg drie architectenbureaus een ontwerp te maken dat groeibestendig is, logistiek helder ingedeeld en ruimte biedt voor gedifferentieerd onderwijs, want daar ontbreekt het aan in het huidige schoolgebouw. Het ontwerp van ANA biedt een renovatieplan voor een toekomstbestendig schoolgebouw dat de onderwijsvisie van de school weerspiegelt en verankerd is in zijn omgeving.

 

De belangrijkste aanpassing in het ontwerp is de leergang die aan het bestaande schoolgebouw wordt toegevoegd. De leergang zorgt voor verbinding. Binnen het gebouw, maar ook tussen het interieur en het exterieur. Daarnaast garandeert de gang flexibiliteit in programma en het gebruik van het gebouw. Deze toevoeging maakt het mogelijk lokalen zowel verticaal als horizontaal te clusteren of juist te ontkoppelen. En tenslotte biedt de gang plek aan verscheidene coöperatieve en individuele leervormen.