De Zevenster

Tags

Wonen

Opdrachtgever

De Alliantie

Programma

34 woningen

Periode

2003-2008

Locatie

Amsterdam Oud-West

Status

Gerealiseerd

De Zevenster

 

In de Lootsbuurt in Amsterdam Oud-West hebben 14 aaneengesloten 19e-eeuwse panden plaatsgemaakt voor een project van 34 woningen en een parkeergarage. In de straatgevel verwijzen het ritme van de dakopbouwen, het dansende raampatroon en de met de hand gemaakte hekwerken (door kunstenaar Andy Scott) naar de architectuur van de 19e eeuw.

 

Aan de straatzijde voegt het woonblok zich netjes in de bestaande rooilijnen. Aan de hofzijde wordt de grillige lijn van de oorspronkelijke bebouwing gevolgd. Het blok is opgebouwd uit verschillende beukmaten die met de grillige achterrooilijn de condities scheppen voor verschillende woningtypes, qua grootte, ontsluiting en type buitenruimte.

 

De Zevenster is in 2010 genomineerd voor de AM NAi Prijs. ‘Als ontwerp voor sociale woningbouw is het van een rijkdom die je in Nederland niet veel meer ziet. Woningbouw in de binnenstad is een steeds meer voorkomende opgave, deze jonge architecten lijken beter in staat deze opgave te vervullen dan menig gearriveerd bureau. Dit is wat architectuur te allen tijde zou moeten nastreven, je vak simpelweg heel goed uitvoeren.’