Mediating with modular facades in Ekaterinburg

Tags

ekaterinburg, facade, gevel, modulair, rusland

opdrachtgever

Brusnika

programma

-

periode

2019 - 2020

locatie

Ekaterinburg

status

in ontwikkeling

Ekaterinburg

 

Voor Brusnika, een Russische projectontwikkelaar, hebben wij een woongebouw ontworpen binnen een stedenbouwkundig plan van KCAP. Dit project is voor ons in eerste instantie een logisch uitvloeisel van ons doorlopend onderzoek naar de toegevoegde waarde van architecten in bouw- en ontwikkelprocessen. Als een van de grootste Russische ontwikkelaars realiseert Brusnika vele duizenden woningen per jaar. De ambitie is daarbij om niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit te realiseren. Daarvoor heeft Brusnika een bouwsysteem ontwikkeld waarbij de voordelen van massaproductie en de ontwerpkracht van architecten worden gecombineerd.

 

Context en opgave

De locatie ligt ten zuidoosten van het centrum van Ekaterinburg, een stad met ca. 1,3 mln. Inwoners in de Oeral. Het ​​masterplan voorziet in een gedifferentieerde leefomgeving, waarin naast wonen ook voorzieningen en recreatiemogelijkheden zijn opgenomen.

Onze opdracht was om vanuit het perspectief van de gevels differentiatie aan te brengen in de woning- en ontsluitingstypologie van een van de bouwblokken. Dit gesloten bouwblok van 20.000m2 bvo heeft 7 – 9 verdiepingen en een toren van 17 verdiepingen.

 

De stedelijke vs de menselijke schaal

In het ontwerp wordt de spanning zichtbaar tussen modulaire bouwtechniek en de ambitie om een gedifferentieerd en geleed blok te maken dat bemiddelt tussen verschillende schaalniveaus. Het ontwerp van het blok laat zich in twee richtingen lezen: Vanuit het kleinste deel van de gevel, van het raam tot de totale compositie van het blok. In die zin toont het gebouw de verschillende individuele plattegronden in het gebouw, waarbij de menselijke schaal zichtbaar wordt in de verschijning van het grote stadsblok. En andersom reageert het gebouw op zijn omgeving door specifieke ingrepen te plegen die het gebouw verankeren in zijn context.

Deze twee richtingen komen samen in de catalogus van gevelelementen. Deze elementen anticiperen enerzijds op persoonlijk gebruik maar hebben tegelijkertijd een stedenbouwkundige impact wanneer zij worden gecombineerd.

 

Catalogus

De catalogus van modules bestaat uit verschillende venstertypen en loggia’s. Deze modules worden gecombineerd om een groep woningen in het gebouw zichtbaar te maken – een cluster. Deze clusters worden zodanig in het blok geplaatst dat het gebouw reageert op zijn omgeving en dat een gedifferentieerd beeld ontstaat.

Met eenvoudige middelen worden verschillende venstertypen en -maten gerealiseerd. Een continu en consistent raster definieert de grenzen waarin de gevelmodules kunnen variëren. Binnen dat raster bestaan verschillende soorten en maten van ramen, soms gecombineerd met een gesloten paneel dat voorzien is van een sierpatroon van perforaties. Doordat de kozijnen op verschillende posities in de gevel worden geplaatst, vormt schaduwwerking een sterke rol in de expressie van de gevel.