Gezin in de stad

Tags

Family plan, Gezinsappartementen, Onderzoek, Studie, Wonen

Opdrachtgever

BNA, Portaal

Programma

Stads- en gezinsappartementen

Periode

2012

Status

Studie

Gezin in de stad

 

Gezinnen kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor in de stad te blijven wonen. De druk op de stad vraagt om slimme en hoogwaardige oplossingen voor gestapeld wonen. Welke eisen stellen gezinnen aan hun stadsappartement en aan hun woonomgeving? Deze vragen zijn onderzocht in het BNA-onderzoek ‘Het alledaagse gezin in de stad’.

 

Om grip te krijgen op de wensen en eisen zijn interviews afgenomen met gezinnen die in het wooncomplex Masira in Slotervaart (Amsterdam) wonen. Wat waarderen ze in hun woning en woonomgeving? Wat missen ze? De geïnterviewde bewoners zijn enthousiast over de voor- en achterdeur en over de vele veilige speelplekken in de directe woonomgeving. In de woning zelf waarderen ze de ligging van de woonkeuken direct aan de straat en de grote berging bij de achterdeur. Deze (en andere) bevindingen zijn meegenomen in een ontwerpstudie van ANA voor Kanaleneiland in Utrecht. Op verschillende schaalniveaus zijn voorstellen gedaan die inspelen op de doelgroep gezinnen.

 

Op het schaalniveau van de woonomgeving zijn voorstellen gedaan voor het maken van veilige speel- en ontmoetingsplekken in de binnentuin, op de brede stoep en om restruimtes te benutten voor spelende kinderen. Op het schaalniveau van de ontsluiting gaan de voorstellen over het zorgen voor een dubbele ontsluiting: een voor- en achterdeur.

 

Op het schaalniveau van de woning is de flexibele-hal-woning voorgesteld. De flexibele hal kan door gezinnen in verschillende levensfases op verschillende manieren worden gebruikt: als speel- of huiswerkplek, als extra bergruimte of als privacy-buffer.