Het Hooghout

Tags

Amsterdam, Bouwgroep, CPO, Flexibiliteit, Hout, Wonen, Woningbouw, Woonwerkgebouw

Opdrachtgever

Bouwgroep Het Hooghout

Locatie

Buiksloterham, Amsterdam

Programma

Flexibel woonwerkgebouw

Periode

2016 - 2021

Status

Opgeleverd

Het Hooghout

 

Het Hooghout is een collectief woongebouw, met een commerciële ruimte en een stallinggarage. Het is in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkeld door bouwgroep Het Hooghout in Amsterdam-Noord. De sfeer van Het Hooghout is robuust, opgewassen tegen de ruige omgeving van een voormalig haventerrein in transitie. De sfeer is echter ook warm, een plek om prettig te wonen, om je thuis te voelen, binnen en buiten. Het Hooghout staat voor synergie; het geheel is meer dan de som der delen. Er is ruimte voor eigen wensen, maar er is ook een collectieve sfeer waarin al deze individualiteiten bij elkaar komen. De bouwenvelop is hybride en complex.

 

Het Hooghout bestaat uit een woontoren met 20 woningen tussen de 50 en 150 m2. Alle woningen zijn individueel ontworpen samen met de bewoners. Aan de zijde van de Ridderspoorweg is een ruimte commerciële ruimte voor lichte horeca en zijn er 10 short-stay appartementen van 30 tot 50 m2.

 

Flexibiliteit en duurzaamheid

Bouwgroep Het Hooghout bestaat uit een zeer diverse groep mensen. Om de uiteenlopende wensen van de toekomstige bewoners te faciliteren is Het Hooghout ontworpen als een flexibel casco. Door de ontsluiting en de installaties strategisch te plaatsen en een helder onderscheid te maken tussen casco en inbouw, is flexibiliteit en vrijheid ontstaan in de grootte en indeling van de woningen. Deze open building-constructie zorgt voor een flexibele indeling van het gebouw in de toekomst. Het gebouw heeft bovendien een extra hoge isolatiewaarde van vloeren, gevels en daken, dit zorgt voor minimaal energieverlies. De gevel bestaat uit hernieuwbaar houten materiaal.

 

Diversiteit aan functies en gebruikers

De hoofdentree ligt aan de Ridderspoorweg, maar het hoofdvolume aan de Boterbloemstraat. Beide volumes worden met elkaar verbonden door een binnenstraat. Deze straat vormt een open verbinding tussen de Ridderspoorweg en de Boterbloemstraat. Vanuit de binnenstraat worden de afzonderlijke delen van het complex ontsloten. Tussen de twee delen is een binnentuin voor de bewoners te vinden, met een grondpakket voor beplanting en bakken met extra grond voor bomen. De binnentuin en de gezamenlijke doorgang door het gebouw zorgt voor verbondenheid en ruimte voor ontmoeting tussen de verschillende bewoners en gebruikers van het gebouw.

 

Fotografie: Luuk Kramer.