Het Hooghout

Tags

Bouwgroep, CPO, Flexibiliteit, Hout, Wonen, Woonwerkgebouw

opdrachtgever

bouwgroep Het Hooghout

programma

flexibel woonwerkgebouw

periode

2016 -

locatie

Buiksloterham

status

in uitvoering

Het Hooghout

 

Het Hooghout is een collectief woongebouw dat in collectief particulier opdrachtgeverschap wordt ontwikkeld door bouwgroep Het Hooghout. Het gebouw voorziet in woon- en werkruimtes en een stallinggarage. Bouwgroep Het Hooghout bestaat uit een zeer diverse groep mensen. Om de uiteenlopende wensen van de toekomstige bewoners te faciliteren is Het Hooghout ontworpen als een flexibel casco. Door de ontsluiting en de installaties strategisch te plaatsen en een helder onderscheid te maken tussen casco en inbouw is flexibiliteit en vrijheid ontstaan in de grootte en indeling van de woningen.

 

Het Hooghout staat voor synergie; het geheel is meer dan de som der delen. Er is ruimte voor eigen wensen, maar er is ook een collectieve sfeer waarin al deze individualiteiten bij elkaar komen. Daarnaast krijgen twee constructieprincipes (beton en hout) hun vertaling in de architectuur, zonder dat het gebouw uiteen valt in afzonderlijke eenheden.
De bouwenvelop is hybride en complex. De hoofdentree ligt aan de Ridderspoorweg, maar het hoofdvolume aan de Boterbloemstraat. Beide volumes worden met elkaar verbonden door een binnenstraat. Deze straat vormt een open verbinding tussen de Ridderspoorweg en de Boterbloemstraat. Vanuit de binnenstraat worden de afzonderlijke delen van het complex ontsloten.
De sfeer van Hooghout is robuust, opgewassen tegen de ruige omgeving van een voormalig haventerrein in transitie. De sfeer is echter ook warm, een plek om prettig te wonen, om je thuis te voelen, binnen en buiten.