Het SchetsBlok: winnaar BNA architectuurprijs 2019

Tags

Amsterdam, Bouwgroep, CPO, Flexibiliteit, openbuilding, Wonen

Opdrachtgever

Stichting 4 Winden, Kondor Wessels Vastgoed

Programma

Flexibel woongebouw

Locatie

Amsterdam

Periode

2015 - 2017

Status

Gerealiseerd

Het SchetsBlok

 

Voor Stichting 4Winden ontwierp ANA architecten een flexibel in te delen woongebouw voor een woongroep aan de Westlandgracht in Amsterdam. In Het SchetsBlok konden de bewoners hun specifieke woonwensen realiseren, doordat het casco van het gebouw flexibiliteit biedt wat betreft de positie, grootte en indeling van de woningen. De woningen konden naast, boven en onder elkaar worden samengevoegd. Ook de uitrusting van woning, buitenruimtes en gemeenschappelijke voorzieningen zijn door de bewoners verder uitontwikkeld.

 

Het woonblok maakt onderdeel uit van een ensemble van drie nieuwe woongebouwen in een parkachtige autovrije setting. Het SchetsBlok sluit direct aan op het park. Vanaf de terrassen van de maisonnettes op de begane grond hebben de bewoners directe toegang tot de openbare ruimte. De terrassen, ontworpen als een platform, creëren een natuurlijke overgang tussen de gebouwen en het park. De bewoners hebben gezamenlijk de indeling van deze groene ruimte bepaald en zullen die in de toekomst samen onderhouden.

 

Er is hoog ingezet op duurzaamheid. Daarin is de flexibiliteit van het gebouw een belangrijk speerpunt. Het casco kan, als de woonwensen in de loop van de tijd veranderen, eenvoudig anders worden ingedeeld. Ook energetisch scoort het gebouw hoog. Naast reductie van warmteverbruik wordt ingezet op het reduceren van elektriciteit voor huishoudelijk gebruik door monitoringsystemen toe te passen. Het gebouw heeft een grote kelder met ruimte voor (elektrische) auto’s, fietsen en een aparte ruimte voor bakfietsen.

 

Lees hier de interviews met bewoners van Het SchetsBlok.

 

Het SchetsBlok is uitgeroepen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar in 2019 in de categorie Particuliere Woonbeleving.

 

Bekijk hier de video van Het Schetsblok.

 

Download brochure