De Houtlofts

Tags

Hout, Wonen, Woonwerkgebouw

Opdrachtgever

Huiz&

Programma

Flexibel woonwerkgebouw

Locatie

Amsterdam

periode

2017

Status

Gerealiseerd

De Houtlofts

 

In de Bosrankstraat in de Buiksloterham in Amsterdam heeft ANA in opdracht van Huiz& een serie van vier woonwerklofts ontworpen. Dit gebied zal de komende jaren geleidelijk transformeren van een industriegebied naar een gemengd woonwerkgebied. Omdat deze omgeving nog lang zal blijven veranderen en nog geen prototypische woonkwaliteiten bezit, is in het ontwerp van de woningen hoog ingezet op interne woonkwaliteit. Dit heeft geleid tot onderstaande uitgangspunten.

 

Ruimtelijkheid

In het ontwerp is gebruik gemaakt van de ruime bouwenvelop om de woonwerkwoningen te voorzien van enorme vides. De vides verbinden de verschillende verdiepingen met elkaar en creëren een grote interne kwaliteit van ruimte en licht. Hierdoor ontstaat een bijzondere loftachtige sfeer.

 

Buitenruimtes

De woningen hebben diepe voortuinen op het zuiden aan de straat. In deze tuin wordt echter ook geparkeerd. Daarom hebben alle woningen één of meerdere grote terrassen op een van de hoger gelegen verdiepingen. Deze terrassen zijn opgevat als buitenkamers, soms zelfs letterlijk, zoals in de Kaswoning, waar de buitenruimte een belangrijk toevoeging is op de leefruimtes van de woning.

 

Diversiteit én samenhang

In de Bosrankstraat is elke woning anders. De rij van de vier Houtlofts sluit daarbij aan. Binnen een gelijk maatsysteem zijn vier verschillende woonwerktypes gecreëerd met steeds een andere verhouding tussen wonen en werken en met verschillende oplossingen voor de buitenruimtes. Tegelijkertijd wordt nadrukkelijk ook ingezet op samenhang in vorm en materiaal. De vier Houtlofts laten zo zien, dat het realiseren van individuele woonwensen meer kan zijn dan de som der delen.

 

Duurzaam

De Houtlofts zijn extreem duurzaam. Ze zijn volledig van hout gebouwd. De gelamineerde houten balken van de draagconstructie zijn nadrukkelijk zichtbaar gelaten. Omdat eigen energieopwekking uit bodem en zon op termijn veel duurzamer is zijn de woningen niet aangesloten op het stadswarmtenet. De verwarming in de Houtlofts wordt geleverd door een individuele warmtepomp in elke woning. Verder zijn in alle ruimtes een WTW-systeem voor ventilatie en vloerverwarming toegepast en in het ontwerp zijn zonwerende luiken geïntegreerd. Op het dak zijn PV-panelen en een zonnecollector geplaatst. Met een EPC van minder dan 0,15 zijn de woningen extreem energiezuinig.

 

De Houtlofts zijn in 2016 genomineerd voor de Gouden AAP.