Huis VT

Tags

Particulier, Wonen

opdrachtgever

particulier

programma

woonhuis

periode

2018

locatie

Zeeburgereiland, Amsterdam

status

gerealiseerd

Huis VT

 

Op het Zeeburgereiland ontwierp ANA een rijtjeshuis zonder muren, een huis waarin de woonfuncties zijn verdeeld over vrije vloervelden die via een centrale vide ruimtelijk met elkaar verbonden zijn. Het huis kent geen standaardverdiepingshoogtes en geen kamers. Alle voorzieningen zoals sanitair en bergruimte zijn verborgen achter een sculpturale houten wand die over de gehele hoogte van het huis doorloopt. Ook de trap verdwijnt zo nu en dan in de wand en zorgt daarmee voor een spannende route door het huis. In het souterrain bevindt zich de enige ruimte die echt afsluitbaar is en als aparte verhuurbare ruimte kan worden gebruikt.

De compositie van de gevel wordt bepaald door verschillende gevelopeningen die corresponderen met vrije ruimtes erachter. De grote ramen versterken de extroverte kwaliteit van het huis, leggen de relatie tussen de woning en zijn omgeving. De kleine ramen, ter hoogte van de meer intieme plekken van de woning, versterken de privacy.
De afwerking van de gevel is eenvoudig. Doordat een structuur in de gevel is aangebracht, heeft de woning een veranderlijk aanzicht als het licht erlangs strijkt.

De materialen die zijn gebruikt voor het interieur zijn rauw en zonder pretentie. Imperfecties als betonnesten, lasnaden in het staal en houten noesten geven de imposante ruimte een menselijke component. Tegelijkertijd is veel aandacht besteed aan details. De detaillering van deuren, klinken, de trap zijn niet standaard maar zijn specifieke oplossingen ontworpen vanuit de kwaliteit en de eigenschappen van het gebruikte materiaal. Ze benadrukken de ruimtelijke kwaliteit, zoals de transparante stalen trap en de gesloten houten wand waarin de deuren naadloos zijn ingepast.