Intense laagbouw in Groningen

Tags

Studie, Wonen

Opdrachtgever

Nijestee vastgoed ontwikkeling

Programma

195 woningen

Locatie

Groningen

Periode

2008-2009

Status

Studie

Intense laagbouw in Groningen

 

In het kader van de manifestatie Intense Laagbouw, een initiatief van de gemeente Groningen, heeft ANA architecten in opdracht van Nijestee vastgoedontwikkeling een ontwerpstudie gemaakt voor een locatie aan het Oosterhamrikkanaal.

 

De Oosterhamrikzone is één van de belangrijkste woningbouwgebieden in Groningen. Het ontwerpconcept benadrukt het contrast tussen intimiteit van de intense laagbouw en de weidsheid van het aangrenzende gebied. De verkaveling is opgebouwd uit noord-zuid gerichte stroken die worden doorsneden door smalle autovrije straten. De HOV-lijn die aan de oostzijde het gebied begrenst, is hierin geïntegreerd.

 

Om de woningen te garanderen van uitzicht over het omliggende gebied, zijn zij gepositioneerd op een kunstmatige heuvelrug. Deze organisatie verlevendigt het beeld en zorgt dat de bouwhoogte in het gebied varieert. Binnen de opzet zijn drie grotere ruimtes uitgespaard die zorgen voor lucht en licht en kunnen worden ingezet als ontmoetingsplek en speelruimte voor kinderen.