Kop Sloot: gezinnen wonen aan de urban loggia

Tags

Family plan, gezinnen, Gezinsappartementen, Wonen

Opdrachtgever

Eigen Haard

Team

ANA architecten

Programma

40 huurwoningen

Locatie

Amsterdam-West

Periode

2020 - heden

Status

Ontwerp

Kop Sloot: gezinnen wonen aan de urban loggia

 

Kop Sloot is een woongebouw in Amsterdam-West met 40 huurwoningen voor gezinnen. Het ontwerp bouwt voort op de ideeën van de tuinstad en geeft daar een eigentijdse invulling aan. Het ontwerp biedt ruimte voor ontmoeten, spelen en groen en zoekt daarbij steeds de interactie op tussen binnen en buiten. De bouw is eind 2022 gestart.

 

De Amsterdamse tuinstad verandert: verouderde woningen worden vernieuwd, buurten worden verdicht en de openbare ruimte wordt heringericht. De hedendaagse tuinstad vraagt om betaalbare woningen in de sociale huur en het middensegment voor onder andere gezinnen, die bijdragen aan de levendigheid en sociale veiligheid in de buurt.

 

Kop Sloot

Het nieuwe woongebouw op de kop van de Slotermeerlaan markeert de entree naar de vernieuwde Nieuwenhuysenbuurt. Het ontwerp biedt ruimte voor ontmoeting, spelen en groen en zoekt daarbij steeds de interactie op tussen binnen en buiten. De woningen en bedrijven in de plint dragen bij aan de levendigheid op straat en de groene omgevingskwaliteit wordt doorgezet in de architectuur van het gebouw.

 

Kop Sloot biedt een mix aan woningen in de sociale huur en het middensegment. De woningen variëren in grootte en hebben 2 of 3 slaapkamers. Op de begane grond is een duidelijk herkenbare entree te vinden. In de plint van het gebouw is plek voor bedrijvigheid en lokale ondernemingen. In de oude situatie werd de begane grond ingevuld door bergingen en entrees. Om de straat levendiger te maken en meer bij te dragen aan de sociale veiligheid, is gekozen voor woningen aan de straat. Aan de noordzijde zijn de keukens op de begane grond geplaatst, zodat er veel interactie tussen binnen en buiten is.

 

Samen wonen tussen het groen

Wonen in de Nieuwenhuysenbuurt betekent leven tussen het groen én in de buurt van voorzieningen. Dit is gebaseerd op de principes van de naoorlogse tuinstad. De tuinstad is meer dan wonen; het gaat over ontplooiing, ontspanning, ontmoeting, spelen en educatie. In de architectuur vertaalde dit zich naar de principes van licht, lucht en ruimte. Deze uitgangspunten gieten wij in een nieuw jasje bij de Kop Sloot.

 

Stedenbouwkundige inpassing

De lange zijdes van het blok vormen geen duidelijke voor- of achterkant, dit draagt bij aan de levendigheid van de buurt. Dit wordt bevordert door de architectonische keuze om om de urban loggia’s een stoer grid te plaatsen. Op deze manier vormen de individuele balkons een collectief geheel. Deze opengevelstructuur draagt bij aan de sociale veiligheid op straat én biedt een fijne private ruimte om buiten te zitten. De urban loggia’s zijn omgeven door groen en geven het echte tuinstadgevoel. De entree naar de woningen heeft een bijzonder accent in het metselwerk. Met een witte geglazuurde strooisteen in vechtformaat is op een slimme manier tot de juiste maatvoering uigekomen voor het blokverband.

 

Spelen, wonen en werken in één gebouw

Aan de noordzijde bevindt zich de gezamenlijke leefgalerij. Deze ontsluiting is een extra brede galerij, dit biedt de mogelijkheid voor jongere kinderen om met elkaar te spelen en voor ouders om elkaar te ontmoeten. De hal naar de woningen is transparant zodat ouders een oogje in het zeil kunnen houden. Als de kinderen groter worden gaan ze de buurt verkennen. Door de entree prominent vorm te geven en de woningen op de straat te oriënteren, maakt het woongebouw altijd een veilig en herkenbaar deel uit van de belevingswereld van het kind. Onder andere door deze innovatieve keuzes geven we een eigentijdse invulling aan wonen in de tuinstad.