Kop Slotermeerlaan: eigentijds wonen in de tuinstad

Tags

Family plan, gezinnen, Gezinsappartementen, Wonen

Opdrachtgever

Eigen Haard

Team

ANA architecten

Programma

40 middeldure huurwoningen

Locatie

Amsterdam-West

Periode

2020 - heden

Status

Ontwerp

Kop Slotermeerlaan: eigentijds wonen in de tuinstad

 

De tuinstad verandert: verouderde woningen worden vernieuwd, de wijk wordt verdicht en de openbare ruimte wordt heringericht. Hoe geven we een betekenisvolle en eigentijdse invulling aan wonen in de tuinstad? De hedendaagse tuinstad vraagt om betaalbare woningen voor onder andere gezinnen, die bijdragen aan de levendigheid en sociale veiligheid in de buurt. Ruimte voor ontmoeting, spelen en groen zijn daarom belangrijke uitgangspunten bij de Kop Slotermeerlaan. Hoe manifesteert dit zich in een modern en toekomstbestendig gebouw?

 

Kop Slotermeerlaan

De Nieuwenhuysenbuurt in Amsterdam-West wordt vernieuwd. In deze buurt worden de komende jaren ongeveer 300 woningen gesloopt, waar ruim 450 nieuwe woningen voor terug komen. De nieuwe woningen bestaan voornamelijk uit sociale huur, aangevuld met particuliere huur en koop. Tegelijkertijd verbetert de gemeente de openbare ruimte. Woningcorporatie Eigen Haard vernieuwt het eerste gebouw van de buurt: Kop Slotermeerlaan. Het markeert de entree naar de vernieuwde buurt.

 

Samen wonen tussen het groen

Wonen in de Nieuwenhuysenbuurt betekent leven tussen het groen én in de buurt van voorzieningen. Dit is gebaseerd op de principes van de naoorlogse tuinstad. De tuinstad is meer dan wonen, het gaat over ontplooiing, ontspanning, ontmoeting, spelen en educatie. In de architectuur vertaalde dit zich naar de principes van licht, lucht en ruimte. Deze uitgangspunten gieten wij in een nieuw jasje bij de Kop Slotermeerlaan.

 

Stedenbouwkundige inpassing

Door de positionering van de kop van het gebouw op de kruising, vormt het een eind aan de Slotermeerlaan en de entree van de Nieuwenhuysenbuurt. De lange zijdes van het blok vormen geen duidelijke voor- of achterkant, dit draagt bij aan de levendigheid van de buurt. Dit wordt bevordert door de architectonische keuze om een stoer grid om de urban loggia’s te plaatsen. Op deze manier vormen de individuele balkons een collectief geheel. Deze opengevelstructuur draagt bij aan de sociale veiligheid op straat én biedt een fijne private ruimte om buiten te zitten. De urban loggia’s zijn omgeven door groen en geven het echte tuinstad-gevoel.

 

Spelen, wonen en werken in één gebouw

Het gebouw biedt een mix aan woningen in de sociale huur en het middensegment. De woningen variëren in grootte en hebben 2 of 3 slaapkamers. Op de begane grond is een duidelijk herkenbare entree te vinden. In de plint van het gebouw is plek voor bedrijvigheid en lokale ondernemingen. In de oude situatie werd de begane grond ingevuld door bergingen en entrees. Om de straat levendiger te maken en meer bij te dragen aan de sociale veiligheid, is gekozen voor woningen aan de straat. Aan de noordzijde zijn de keukens op de begane grond geplaatst, zodat er veel interactie tussen binnen en buiten is.

 

Eigentijds wonen in de tuinstad

Kop Slotermeerlaan biedt een fijne plek om te wonen voor gezinnen. Het gebouw zoekt de interactie op tussen binnen en buiten. De plint draagt bij aan de levendigheid dankzij de aanwezigheid van bedrijven en woningen. Aan de noordzijde bevindt zich de gezamenlijke leefgalerij. Deze ontsluiting is een extra brede galerij, dit biedt de mogelijkheid voor jongere kinderen om met elkaar te spelen en voor ouders om elkaar te ontmoeten. De hal naar de woningen is transparant zodat ouders een oogje in het zeil kunnen houden. Als de kinderen groter worden gaan ze de buurt verkennen. Door de entree prominent vorm te geven en de woningen op de straat te oriënteren, maakt het woongebouw altijd een veilig en herkenbaar deel uit van de belevingswereld van het kind. Onder andere door deze innovatieve keuzes geven we een eigentijdse invulling aan wonen in de tuinstad.

 

De bouw start eind 2022.