Kop Slotermeerlaan: de eigentijdse tuinstad

Tags

Family plan, gezinnen, Gezinsappartementen, Wonen

Status

Ontwerp

Programma

107 middeldure huurwoningen

Team

ANA architecten en Eigen Haard

ANA ontwerpt gezinsvriendelijke appartementen voor de Nieuwenhuizenbuurt in Amsterdam West. Aan de Burgemeester de Vlughtlaan komt De Nusselein. Eigen Haard ontwikkelt het gebouw dat bestaat uit sociale en middenhuur woningen voor grote en kleine gezinnen. De buitenruimtes van de woningen spelen daarom een belangrijke rol in het ontwerp.

 

De Nieuwenhuizenbuurt

Tuinsteden staan voor een transformatieopgave waarbij de moderne stad beter wordt afgestemd op de huidige maatschappelijke en sociale realiteit. Ook de Nieuwenhuizenbuurt in Amsterdam staat voor deze opgave. De komende jaren maakt hier een aantal verouderde gebouwen plaats voor nieuwbouw. Binnen de vernieuwsopgave van de Nieuwenhuizenbuurt neemt het Nusseleinblok een bijzondere positie in; het Nusseleinblok is het eerste gebouw dat binnen de vernieuwing wordt gerealiseerd. Het markeert straks de vernieuwde entree naar de buurt. Groenvoorzieningen waren erg belangrijk in het ontwerp van de tuinsteden, en ook nu zal groen een grote rol spelen in de facade van het gebouw. In de plint aan de Burgemeester de Vlughtlaan wordt ruimte gerealiseerd voor kleinschalige winkels. De grootte van de commerciële ruimtes zijn flexibel in te delen.

 

Gezinnen met kinderen

Het ontwerp speelt in op de behoeften van de doelgroep: gezinnen met kinderen. Kinderen worden ouder en zullen hun actieradius vergroten. De leefwereld van een kind speelt zich grotendeels in en om het huis af. Door veel aandacht te besteden aan private buitenruimtes en de relatie tussen de woning en de collectieve verkeersruimtes in het gebouw, is de woning een veilige plek voor een kind om te ontwikkelen. De woningen in De Nusselein hebben een grote buitenruimte waar de kleinste kinderen onder toezicht van hun ouders buiten kunnen spelen Als de kinderen groter worden gaan ze de buurt verkennen. Door de entree prominent vorm te geven en de woningen op de straat te oriënteren, maakt het woongebouw altijd een veilig en herkenbaar deel uit van de belevingswereld van het kind.

 

Urban Loggia en leefgalerij

Genoeg buitenruimte voor kinderen en voor groen, was het uitgangspunt van de Urban Loggia en de brede leefgalerij. De Urban Loggia omvat riante buitenruimtes en brede galerijen die in hoge mate de verschijningsvorm van het gebouw bepalen. Hier manifesteert de relatie tussen binnen en buiten zich. De Urban Loggia is een eigentijdse vertaling van de kenmerken van de naoorlogse tuinstad. De private buitenruimtes van de woningen zijn voornamelijk gepositioneerd op de zuidzijde. De buitenruimtes liggen binnen het volume van het volledige blok. Hierdoor voelen deze ruimtes meer beschut en afgesloten van de drukkere Burgemeester de Vlugtlaan. De vorm van de Urban Loggia zorgt bovendien voor veel lichtinval in de woonruimtes. Groen aan de gevel speelt een belangrijke rol in het ontwerp, het groen aan de voorzijde van het gebouw wordt collectief beheerd.

 

Aan de noordzijde van het gebouw bevindt zich de brede leefgalerij. Dit is een ideale plek voor de buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en samen te komen. Hier is een sterke relatie tussen de woning en buiten. Deze brede galerij is ook zeer geschikt voor kinderen om te kunnen spelen.

 

Buitenruimte oostzijde

De woningen aan de kop van het gebouw hebben een eigen oriëntatie. Hierdoor krijgt het gebouw een herkenbare, manifeste kop. Deze woningen hebben hun buitenruimte aan deze oost georiënteerde gevel De Urban Loggia creëert hier door middel van een grid een intiemere zone die de relatie tussen binnen en buiten zoekt.