Vitaal oud worden in Legends

Tags

Wonen

Opdrachtgever

Dura Vermeer

Programma

Commerciële plint, collectieve ruimtes, 150 woningen

Periode

2020 -

Locatie

Leidsche Rijn Utrecht

Status

VO

Vitaal wonen in Legends

 

Legends is een ontwerp van honderdvijftig levensloopbestendige woningen in Leidsche Rijn, Utrecht. Het Legends-concept is ontwikkeld om de uitdagingen van het ouder worden leuk, fit, vitaal, actief en betekenisvol tegemoet te treden. De woonwensen van de hedendaagse 55+’er zijn hiervoor onderzocht en vertaald naar een ontwerp waar ontmoeting en beweging centraal staat. Brede galerijen en de groene binnentuin verbinden de woningen. Deze fungeren als opgetilde straten waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De routing door het gebouw is afgestemd op een afnemende actieradius bij het ouder worden. Op elk schaalniveau wordt ontmoeting en beweging gestimuleerd.

 

Woningen voor de vitale 55+’er

Het volume bestaat uit drie architectonische korrels die zijn ingevuld met verschillende woningtyplogieën;  clusterwoningen, meegroeiwoningen en burenportiekwoningen: evenredig verdeeld over sociale huur, middenhuur en vrije sector huur.

Dankzij de grote diversiteit aan woonvormen is er een woning voor iedereen. Op woningniveau zijn de wensen van de gebruikers toegepast zoals: drempelloze woningen, een extra kamer voor hobby’s en logees en goed geventileerde ruimten. Legends is daarbij duurzaam en aanpasbaar aan veranderende behoeften in de loop van de tijd.

 

Team Legends: Dura Vermeer, Bouwinvest, Bo-Ex, De Architekten Cie., ANA Architecten, Karres en Brands, DGMR, Goudappel Coffeng, De Stadstuin, Sustainer Homes. De bouw start naar verwachting eind 2022.

 

 

Beelden: AbsentMatter