Bloom Merwede: diversiteit, duurzaamheid en dichtheid

Tags

Wonen

Opdrachtgever

G&S Vastgoed, Boelens de Gruyter, Round Hill Capital

Team

ANA architecten, Inbo, Rijnboutt

Programma

Coördinatie blok 12, binnentuin blok 12, 9 woongebouwen

Locatie

Utrecht

Periode

2021 - 2025

De nieuwe stadswijk Bloom Merwede wordt een levendige en innovatieve stadswijk met een hoge bebouwingsdichtheid, veel voorzieningen en ruimte voor beweging en ontmoeting. Het is gelegen in de Merwedekanaalzone, een oud industriegebied van 70 hectare, aan de westzijde van het historische centrum van Utrecht. Deze autovrije wijk zal de thuishaven worden van circa 12.000 Utrechters. Bloom Merwede omvat alles om stedelijk wonen compleet te maken: er zijn scholen, restaurants, sportclubs en een markthal. 

 

Hoe vertalen wij deze hoge ambities van een transformatiegebied naar een fijne plek om te wonen? ANA architecten werkt in dit plan als coördinator aan blok 12 en is ook verantwoordelijk voor het landschapsontwerp van de binnentuin van het blok. Daarnaast ontwerpt ANA zeven gebouwen met diverse woningtypologieën, zoals verandawoningen, smalle en slimme bajonetwoningen en een dubbel hoog penthouse met een royaal terras.

 

Het ontwerp gaat uit van de specifieke kwaliteiten van de locatie met een grote diversiteit aan woningtypologieën met woonkwaliteit voor verschillende doelgroepen. Er komen onder andere woningen voor gezinnen, startersappartementen en parkvilla’s. De gebouwen in het gebied zijn van wisselende hoogte met elk een eigen architectonische uitstraling en bijzondere woonkwaliteit. De verbinding van wonen met groen is een heel belangrijk thema in Merwede en dat geven we op vele verschillende manieren vorm. Met onze natuurinclusieve ontwerpen onderzoek wij hoe we in nieuwe dichtbebouwde wijken levendige en karaktervolle stukken van de stad kunnen creëren.

 

Een greep uit de verschillende woningtypologieën

 

B43. De Genieter is een duurzame landmark aan het water en heeft een hybride draagconstructie van CLT-wanden en prefab betonvloeren. De warme en natuurlijke uitstraling wordt naar binnen gehaald in de woning. In de woningen is zoveel mogelijk hout in het zicht gehouden. Elk appartement heeft een royaal balkon met uitzicht op het Merwedekanaal.

 

B42. De Knappe Heren staan aan de knusse Merwede Dwarsstraat. Deze grondgebonden woningen dragen bij aan de levendigheid door de interactie aan te gaan met de straat. Er is veel aandacht besteed aan de materialisatie van de entrees en details. De toegepaste materialen refereren aan chique herenhuizen: antraciet baksteen met een metalen look en warme houten accenten. De relatie tussen binnen en buiten wordt versterkt door de zit-vensterbanken. Het speelse metselpatroon in de gevels ondersteunt tegelijk de klimplanten.

 

B5.5. De Woonmachine bevat bijzondere woningtypologieën, zoals de bajonetwoningen en maisonnettes. Deze hebben een optimale tweezijdige oriëntatie op de tuin en de straat, noord en zuid. Dit is voor alle woningen van de Woonmachine het uitgangspunt. De slimme bajonetwoningen en maisonnettes zijn om een corridor gevouwen. De slimme 4-kamerindeling speelt in op de behoeftes van middenklassengezinnen die ook graag in Merwede willen wonen.

 

B12.2. De lichte Erkerwoningen hebben een driehoekige erker met uitzicht op het Merwedepark en het Merwedekanaal. Het zijn doorzonwoningen voor starters en jonge gezinnen. De interactie tussen de bewoners wordt versterkt door de positie van de buitenruimtes, gecombineerd met de leefgalerij aan de zonnezijde. De verbinding met de tuin wordt versterkt met een speelse ingreep: een glijbaan van het collectieve terras op de eerste verdieping naar de binnentuin. De gevels, galerijen en de glijbaan hebben een warme en opvallende uitstraling door de rode baksteen.

 

B12.8. De Verandawoningen zijn grote grondgebonden woningen voor grotere gezinnen. In deze woningen leef je aan het park dankzij de inpandige veranda aan het Merwedepark. De woningen streven een hoge mate van duurzaamheid na. De gevel bestaat uit een patchwork van restpartijen baksteen, samengesteld in diverse metselverbanden. De raamverdeling en de positie van de nestkasten volgen het speelse karakter van de gevel.