Diversiteit, duurzaamheid en dichtheid: ANA in Merwede

Tags

Wonen

Opdrachtgever

G&S Vastgoed, Boelens de Gruyter, Roundhill Capital

Programma

9 woongebouwen

Periode

2021 -

Locatie

Merwede Utrecht

Status

Ontwerp

De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede wordt een levendige en duurzame stadswijk met een hoge bebouwingsdichtheid, veel voorzieningen en ruimte voor beweging en ontmoeting. Het is gelegen aan de Merwedekanaalzone, niet ver van het historische centrum van Utrecht. De nieuwe Utrechtse stadswijk is opgedeeld in meerdere deelgebieden. De autovrije stadswijk zal de thuishaven worden van 12.000 Utrechters. De wijk omvat alles om stedelijk wonen compleet te maken: er zijn scholen, restaurants en zelfs een markthal. Hoe vertalen wij deze hoge ambities van het transformatiegebied naar een fijne plek om te wonen?

 

ANA is actief in deelgebied 4 en 5 van de Merwedekanaalzone. Hiervoor ontwerpen we een grote verscheidenheid aan innovatieve woningen. Deelgebied 4 is de Nieuwe Defensie, hierover leest u meer op de projectpagina.

 

In deelgebied 5 werkt ANA architecten samen met Rijnboutt en Inbo aan 9 gebouwen, verdeeld in drie blokken. Wij ontwerpen zeven gebouwen met diverse woningtypologieën zoals de verandawoningen, de smalle en slimme bajonetwoningen en een dubbelhoog penthouse met royaal terras.

 

Het ontwerp gaat uit van de specifieke kwaliteiten van de locatie met een grote diversiteit aan woningtypologieën waarin woonkwaliteit voor verschillende doelgroepen. Er komen onder andere woningen voor gezinnen, startersappartementen en parkvilla’s. De gebouwen binnen het gebied zijn van wisselende hoogte met elk een eigen architectonische uitstraling. De verbinding van wonen met groen is een heel belangrijk thema in Merwede en geven we op vele verschillende manieren vorm. Met onze ontwerpen onderzoeken wij hoe we in de nieuwe dichtbebouwde wijken levendige en karaktervolle stukken van de stad kunnen creëren.

 

 

Een greep uit de verschillende woningtypologieën:

B43 De Genieter – is een duurzaam landmark aan het water en heeft een hybride draagconstructie van CLT wanden en prefab betonvloeren. De warme en natuurlijke uitstraling wordt naar binnen gehaald in de woning, in de woningen is zoveel mogelijk hout in het zicht gehouden. Elk appartement heeft een royaal balkon met uitzicht op het Merwedekanaal.

 

B42 De Knappe Heren – Deze woningen staan aan de knusse Merwededwarsstraat. De grondgebonden woningen dragen bij aan de levendigheid door de interactie aan te gaan met de straat. Er is veel aandacht besteed aan de materialisatie van de entrees en details. De toegepaste materialen refereren naar chique herenhuizen: antraciet baksteen met een metalen look en warme houten accenten. De relatie tussen binnen en buiten wordt versterkt door de zit-vensterbanken. Het speelse metselpatroon in de gevels ondersteunt tegelijk de klimop planten

 

B5.5 Woonmachine – De Woonmachine bevat bijzonder woningtypologieën, zoals de bajonetwoningen en maisonnettes. Deze hebben een optimale tweezijdige oriëntatie op tuin en straat, noord en zuid. Dit is voor alle woningen van de Woonmachine het uitgangspunt. De slimme bajonetwoningen en maisonnettes zijn om een corridor gevouwen. De slimme vierkamer indeling speelt in op de behoeftes van middenklasse gezinnen die we ook graag in Merwede willen laten wonen.

 

B12.2 Erkerwoningen– Deze lichte doorzonwoningen hebben een driehoekige erker met uitzicht op het Merwedepark en Merwedekanaal. Het zijn woningen voor starters en jonge gezinnen. De interactie tussen de bewoners wordt versterkt door de positie van de buitenruimtes, gecombineerd met de leefgalerij aan de zonnezijde. De verbinding met de tuin wordt versterkt met een speelse ingreep: een glijbaan van het collectieve terras op de eerste verdieping naar de binnentuin. De gevels, galerijen en de glijbaan hebben een warme en opvallende uitstraling dankzij de rode baksteen.

 

B12.8 Verandawoningen – De Verandawoningen zijn grote grondgebonden woningen voor de grotere gezinnen. In deze woningen leef je aan het park dankzij de inpandige veranda aan het Merwedepark. De woningen streven een hoge mate van duurzaamheid na. De gevel bestaat uit een patchwork van restpartijen baksteen samengesteld in diverse metselverbanden. De raamverdeling en de positie van de nestkasten volgen het speelse karakter van de gevel.