Multifunk

Tags

Flexibiliteit, IJburg, Wonen

Opdrachtgever

Lingotto en Ymere

Programma

Multifunctioneel, flexibel en veranderbaar gebouw

Locatie

Steigereiland, Amsterdam

Periode

2001-2006

Status

Gerealiseerd

Multifunk®

 

De contrasten van het Steigereiland en haar strategische ligging maakt het Multifunk® complex aan de Steigerdam op IJburg een cruciale schakel op het Steigereiland. In het spanningsveld van grote en kleine schaalelementen opereert het Multifunk® complex als onderhandelaar tussen uitersten. Met het project wordt ingespeeld op alle mogelijke ontwikkelingen in de woning- en kantorenmarkt door een veranderbaar woon-werkgebouw te maken. Een gebouw dat flexibel is op woningniveau, maar ook geschikt is om in de toekomst van functie te veranderen.

 

Dit uitgangspunt heeft vergaande consequenties voor de draagstructuur, de ontsluitingen, de installatietechniek, de verdiepingshoogtes en de gevels. De woningen en bedrijfsunits zijn allemaal af te stemmen op persoonlijke woon- en werkwensen. Dit kan in de eerste plaats omdat de woningen en bedrijfsunits op diverse manieren zijn in te delen. Daarnaast kunnen met een kleine verbouwing (zelf uit te voeren) binnenwanden worden verplaatst en ruimtes groter of kleiner gemaakt worden. Tenslotte kan op een eenvoudige manier met een grotere ingreep de volledige plattegrond van het gebouw ingrijpend veranderd worden.

 

De gevel van het gebouw is de interface van Multifunk®. De gevel-elementen van gerecycled kunststof geven uitdrukking aan het ’tweede leven’ dat het gebouw bij voorbaat heeft, en tevens wordt de paradox van het chique kantoorgebouw en informele werkloods bij uitstek door deze toepassing in één materiaal verwoord.