Gestapelde tuinen in O’ase

Tags

Collectiviteit, Gezinsappartementen, Prijsvraag, Werk, Wonen, Woonwerkgebouw

Opdrachtgever

Stichting 4 Winden en Kondor Wessels Vastgoed

Team

ANA architecten, Arcadis, DS landschapsarchitecten, Servicewise, Ginkelgroep, 33 medeopdrachtgevers en hun architecten WE en MeesVisser

Programma

Commerciële plint, 72 woningen

Periode

2018

Locatie

Amsterdam Sloterdijk

Status

Afgerond

O’ase

 

In samenwerking met Stichting 4Winden en Kondor Wessels Vastgoed is een plan ontwikkeld voor kavel 6, 8 en 9A in Amsterdam. Met veel enthousiasme heeft het ontwerpteam van ANA gewerkt aan O’ase, een opvallend ensemble van drie bijzondere gebouwen voor kavel O Sloterdijk. ANA ontwierp het hoekblok, een stoer gebouw van houten gestapelde clusters, elk met hun eigen omsloten tuin.

 

Met de plannen voor Sloterdijk-Centrum ontstaat een nieuwe kans om de Brettenscheg te sluiten en de stad en natuur dichter bij elkaar te brengen. O’ase, op de hoek van de Arlandaweg en de Radarweg, ligt als een rotslandschap in deze groene as. De tuinen van O’ase liggen op verschillende hoogtes en hebben verschillende karakters, door de oriëntatie ten opzichte van de zon en de wind, inrichting en beplanting.

 

Het gebouw is een stapeling van kleine korrels die zorgen voor een fijne menselijke maat in het nu nog ongenaakbare Sloterdijk. Deze korrels bestaan uit verschillende woningtypologieën, variërend van compacte studio’s van 50 m2, tot grote maisonnettes van 160 m2 en bieden zo een passend thuis aan veel verschillende Amsterdammers. O’ase heeft een warme en gelaagde uitstraling die aansluit bij het huidige Sloterdijk met zijn grijze gebouwen, maar ook bij het nieuwe Sloterdijk als fijne woonplek. De houten grids zitten los om het gebouw, waardoor een tussenruimte ontstaat die dient als een filter tussen woning en stad.

 

O’ase is bijzonder goed verbonden met de omgeving. Alle vervoersmogelijkheden van het gebied worden maximaal ontsloten door in de plint van het gebouw drie entrees op te nemen en een grote fietsenstalling die van alle kanten toegankelijk is.