Parktoren Noordwijkerduin

Tags

Studie, Wonen

opdrachtgever

Heijmans Vastgoed b.v.

programma

27 parkappartementen

Periode

2007-2011

locatie

Noordwijkerduin

status

ontwerp

Parktoren Noordwijkerduin

 

Het woonpark Noordwijkerduin is gebaseerd op het idee van omgekeerde integratie en biedt ruimte aan verschillende typen bewoners. Maar tien procent van het landgoed van 54 hectare groot zal bebouwd worden. Verspreid door het gebied wordt een aantal nieuwbouwclusters gebouwd. De Parktoren staat op een glooiing waardoor het gebouw als een herkenbaar oriëntatiepunt binnen het park vanuit verschillende hoeken steeds zichtbaar zal zijn. De toren is rank vanuit het park, zodat doorzichten langs de toren intact blijven en toont zich als een trots landmark vanuit de entree van het woongebied. De Parktoren maakt onderdeel uit van een ensemble van nieuwe woongebouwen op het Willem van den Berghterrein. Het gebouw oogt van een afstand als een monolitisch object, bij nadere beschouwing hecht het aan zijn omgeving, zijn gebruikers en zijn bezoekers. Een ander belangrijk uitgangspunt is de bijzondere ruimtelijk kwaliteit in de woningen. Een aantal appartementen heeft een vide. Alle woonkamers hebben een panoramisch uitzicht door de ligging op de hoeken van het gebouw. De balkons van de woningen bevinden zich binnen het volume van de toren. Zo wordt de buitenruimte een wezenlijk onderdeel van de woning (een zgn. ‘buitenkamer’) en blijft het landschap rondom de toren in tact. De huid van het gebouw speelt in op zijn context. De nabijheid van de zee, de wind, de drijvende wolkenvelden, het zilte licht; al deze aspecten krijgen een vertaling in de gevel waarop deze elementen grip lijken te krijgen. Door de gevelelementen te behandelen met een glazuur die per element anders is, wordt een bepaalde mate van ‘onvoorspelbaarheid’ bereikt. Dit glazuur zorgt er voor dat het licht per paneel net anders op de gevel reflecteert. Dit genereert een levendig en onvoorspelbaar beeld.