Robin Wood: samen eiland maken

Tags

houtbouw, multi-use, Wonen

Team

ANA architecten en Marc Koehler Architects

Status

Ontwerp

Programma

165 woningen, publieke voorzieningen, tiny forest, dakprogromma, studios en kantoren

Opdrachtgever

Edwin Oostmeijer

Robin Wood: samen eiland maken

Aan de entree van Centrumeiland op IJburg komt Robin Wood. Het gebouw is een markant baken dat de schakel vormt tussen de levendige stadstraat en de gezellige achterliggende woonbuurt. Het multi-use gebouw voorziet Centrumeiland van voorzieningen, groen, werkplekken en woningen. Robin Wood bestaat volledig uit hout en voldoet aan hoge duurzaamheidsambities.

 

Een baken op Centrumeiland

Op Centrumeiland (een eiland van ongeveer 15 hectare op IJburg, Amsterdam), komen 1500 woningen, waarvan 70 procent zelfbouw zal zijn.

De woningen in Robin Wood zijn middenhuur en vrije sectorhuur. Robin Wood is gelegen aan de Pampuslaan en de Muiderlaan.

 

Woningtypes en woonkwaliteit

Het ontwerp van het iconische gebouw is opgebouwd uit drie lagen zodat het blok kleinschaliger aanvoelt. De eerste laag is een zeven meter hoge, transparante plint met arcade. De begane grond is opgedeeld in een dynamische zijde (voorzieningen zoals kantoren en het café) en een rustige zijde met voornamelijk een woonfunctie. De functie van de middenlaag is wonen. Woningen hebben aan de ene kant vrij uitzicht over het water en aan de zijde van de collectieve veranda over het Tiny Forest. De woningtypes bestaan uit slimme en innovatieve plattegronden op basis van modules. De toplaag bestaat uit openkantoorvolumes, appartementen, collectieve daktuinen en terrassen. De toren van Robin Wood is een herkenningspunt van de buurt.

 

ANA deed in 2018 onderzoek naar plinten op IJburg. Een opvallende observatie was dat veel grote voorzieningen die in deze plinten zitten geen of slecht gebruik maken van de openheid van de plint. Hierdoor gaat de gewenste levendigheid verloren. Dankzij dit voortschrijdend inzicht is besloten om grootschalige functies niet in de plint te plaatsen bij Robin Wood, maar publieke en kleinschalige voorzieningen, horeca en een broedplaats.

 

Modules en Open Bouwen als basis

Robin Wood is gebaseerd op principes van het Open Bouwen. Met het modulaire systeem kunnen oneindig veel combinaties van units gemaakt worden. Uniek zijn de horizontale en verticale ruimtelijke verbindingen tussen de prefab modules. Deze koppeling maakt het mogelijk om units te combineren of juist eenvoudig los te koppelen, horizontaal en verticaal.

 

Houtbouw

Robin Wood wordt gebouwd van robuuste, duurzame materialen: een plint met prachtig bewerkt hout, ruime aluminium puien van gerecycled aluminium en drielaags helder glas. Per locatie en onderdeel wordt bekeken hoe het hout bewerkt, ingezet en afgewerkt wordt op basis van onderhoud en technische eisen. Zo ontstaat een zonnig palet van kleuren van lichte zandkleur, tot beige, grijs en lichtgeel.

 

Hoge duurzaamheidsambities en community building

Robin Wood is in vele opzichten een toekomstbestendig gebouw. Dit is het resultaat van bouwen volgens de principes van Open Bouwen, biobased bouwen, modulair bouwen en de inzet van een modulaire geveltoolkit. Het gebouw heeft een lage milieu-impact en is energieneutraal. Ook heeft Robin Wood hoge ambities voor ecologie, landschap en water(opvang), mede dankzij het Tiny Forest. Tot slot is Robin Wood ook in sociaal opzicht duurzaam dankzij de vele manieren waarop het bijdraagt aan community building. Het biedt vele ontmoetingsplekken en lokale voorzieningen, zowel voor de bewoners als voor buurtgenoten. De trappen, de verbrede galerij, het hangende terras en de collectieve loungeplek zijn een aaneenschakeling van bijzondere plekken die uitnodigen tot samenzijn. Robin Wood is een ontmoetingspunt dankzij de toren met de unieke waterklok als landmarkt.