Robin Wood: samen eiland maken

Tags

Amsterdam, casco, duurzaamheid, houtbouw, multi-use, Wonen, Woningbouw

Opdrachtgever

Edwin Oostmeijer Ontwikkeling BV

Team

ANA architecten, Marc Koehler Architects

Locatie

Centrumeiland IJburg, Amsterdam

Programma

165 woningen, studio's, kantoren, publieke voorzieningen, Tiny Forest, dakprogramma, openbare bibliotheek, parkeervoorzieningen

Periode

2020 - 2024

Status

In uitvoering

Robin Wood: samen eiland maken

 

Aan de entree van Centrumeiland op IJburg, gelegen aan de Pampuslaan en de Muiderlaan, wordt het nieuwe woongebouw Robin Wood gerealiseerd. Robin Wood is een markant baken op Centrumeiland dat de schakel vormt tussen de levendige stadstraat en de gezellige achterliggende woonbuurt. Het multi-use gebouw voorziet Centrumeiland van voorzieningen, groen, werkplekken en woningen. Robin Wood bestaat bijna volledig uit hout en voldoet aan hoge duurzaamheidsambities. De woningen zijn middelhuur en vrije sectorhuur.

 

Woningtypes en woonkwaliteit

Het ontwerp van het iconische gebouw is opgebouwd uit drie lagen, zodat het blok kleinschalig aanvoelt. De eerste laag is een zeven meter hoge transparante plint met een arcade. De begane grond is opgedeeld in een dynamische zijde, met voorzieningen zoals kantoren en een café, en een rustige zijde met voornamelijk woonfuncties. Ook de middenlaag heeft een woonfunctie. Aan de ene zijde hebben de woningen vrij uitzicht op het water, en aan de zijde van de collectieve veranda op het Tiny Forest. De woningtypes hebben slimme en innovatieve plattegronden op basis van modules. De toplaag bestaat uit openkantoorvolumes, appartementen, collectieve daktuinen en terrassen.

 

Voorzieningen in de plint
ANA deed in 2018 onderzoek naar plinten op IJburg. Een opvallende observatie was dat veel grote voorzieningen in de plinten niet of slecht gebruikmaken van de openheid van de plint. Daardoor gaat de gewenste levendigheid verloren. Dankzij dit voortschrijdend inzicht is besloten om grootschalige functies in Robin Wood niet in de plint te plaatsen, maar kleinschalige publieke voorzieningen, zoals horeca en een broedplaats.

 

Modules en Open Bouwen

Robin Wood is in vele opzichten een toekomstbestendig gebouw. Dit is het resultaat van bouwen volgens de principes van het Open Bouwen, biobased bouwen, modulair bouwen en de inzet van een modulaire geveltoolkit waarmee oneindig veel combinaties van units gemaakt worden. Uniek zijn de horizontale en verticale ruimtelijke verbindingen tussen de prefab modules. Deze koppeling maakt het mogelijk om units te combineren of juist eenvoudig los te koppelen, zowel horizontaal als verticaal.

 

Houtbouw

Robin Wood wordt gebouwd van robuuste, duurzame materialen: een plint met prachtig bewerkt hout, ruime aluminium puien van gerecycled aluminium en drielaags helder glas. Per locatie en onderdeel wordt bekeken hoe het hout bewerkt, ingezet en afgewerkt wordt op basis van onderhoud en technische eisen. Zo ontstaat een zonnig palet van lichte zandkleur, tot beige, grijs en lichtgeel.

 

Hoge duurzaamheid en community building

Het gebouw heeft een lage milieu-impact en is energieneutraal. Ook heeft Robin Wood hoge ambities voor ecologie, landschap en water(opvang), mede dankzij het Tiny Forest. Robin Wood is ook in sociaal opzicht duurzaam dankzij de vele manieren waarop het bijdraagt aan community building. Het gebouw biedt vele ontmoetingsplekken en lokale voorzieningen voor bewoners en buurtgenoten. De trappen, de verbrede galerij, het hangende terras en de collectieve loungeplek zijn een aaneenschakeling van bijzondere plekken die uitnodigen tot samenzijn. Robin Wood is een ontmoetingspunt dankzij de toren met de unieke waterklok als landmark.

 

Robin Wood wint WAF Award 2022

 

 

Download brochure