Het Saamhof, een sociaal icoon

Tags

Amsterdam, Gezinsappartementen, Ouderen, Wonen, Woningbouw

Opdrachtgever

Kondor Wessels Vastgoed, Zurich Insurance Group

Team

ANA architecten, Karres en Brands, DWA

Programma

Gezinswoningen, appartementen voor gezinnen, ouderen en starters

Locatie

Amsterdam

Periode

2021

Status

Ontwerp

Het Saamhof

 

ANA’s ontwerp van het Saamhof op de Brediuslocatie in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam is veel meer dan een woonblok, het is een community. Het Saamhof is een sociaal icoon dat reageert op de omgeving van de Spaarndammerbuurt en aansluit bij de bijzondere historie en architectuur van de Amsterdamse School. Tegelijk is gebruikgemaakt van eigentijdse innovatieve oplossingen voor duurzaamheid, mobiliteit en circulariteit.

 

Betaalbaar en inclusief
Voor het ontwerp van het Saamhof heeft ANA zich opnieuw laten inspireren door het eeuwenoude concept van bijzondere woonblokken, zoals de Zaanhof (1919) en Het Schip (1921), iconen van de volkshuisvesting die deze volksbuurt zoveel leefbaarder en mooier maakten. Het Saamhof biedt alternatieven voor bewoners die graag in de Spaarndammerbuurt willen blijven wonen, met betaalbare woningen in diverse soorten en maten voor alle leeftijdsgroepen. Saamhof heeft zowel maisonnettes met een privétuin als seniorenwoningen en gezinswoningen en -appartementen met slimme plattegronden in verschillende groottes. De aanbevelingen van ANA in de brochure Ouderen wonen in de stad worden geïntegreerd in de uitwerking van ons ontwerp voor de seniorenwoningen. Het Saamhof maakt de Spaarndammerbuurt weer inclusief!

 

Expressief met sculpturale elementen
Het ontwerp van het Saamhof refereert aan de architectuur van de Amsterdamse School. Het is een bijna symmetrisch gebouw, aan alle zijden representatief, met expressieve koppen, ritmiek in de gevel en een klassieke driedelige opbouw van plint, lijf en kroon. De eigentijdse compositie sluit naadloos aan bij het karakter van de monumentale blokken in de buurt. De plint heeft een krachtige tektoniek, dit wordt bekrachtigt door een ander metselverband, in de plint verticaal en in het lijf horizontaal. De plint is eenlaags, maar bij de poorten en de dubbellaagse woningen maakt de plint een schaalsprong naar twee lagen, zoals in de Amsterdamse School.

 

Flexibel in te delen woningen
De woningen zijn flexibel in te delen om in de veranderende behoeftes van de bewoners te kunnen voorzien. Door een open draagstructuur en gedeeltelijk draagvrije scheidingswanden kunnen woningen ook aan elkaar gekoppeld worden. Zo kunnen bewoners doorgroeien, van klein naar groter en andersom. Het Saamhof is zo klaar voor de community van nu en de toekomst.

 

Ontmoeten in een aangenaam verblijfsklimaat
Het Saamhof is zo opgezet dat alles ontmoetingen stimuleert. Het is een community met diverse gemeenschappelijke en multifunctionele ruimtes voor bewoners en buurtgenoten. Door het ontwerp van de toegangen, de verkeersruimtes en de groene natuurinclusieve binnentuin stimuleert het gebouw ontmoeten tussen bewoners. Door een subtiel hoogteverschil is er een onderscheid tussen een publiek en collectief deel van de binnentuin, een semipublieke buitenruimte waar ook buurtgenoten van kunnen genieten. Rondom de binnentuin ligt een zone met kleine private terrassen van de benedenwoningen. Vanuit elke portiek en vanuit alle woningen op de begane grond lopen paadjes naar en door de binnentuin.

 

Gezellig buurtschap
Het Saamhof is een gebouw om levenslang in te wonen en draagt bij aan de inclusiviteit van de stad. Je kunt hier doorstromen van kleine naar grote woningen en andersom; zo ontstaat een buurtschap waarin jong en oud op een prettige manier met elkaar samenleven. Met aandacht voor elkaar en een goede balans tussen reuring en stilte. Een gebouw met woningen die aansluiten bij de specifieke wensen van kleine en grote gezinnen, van vitale en minder vitale ouderen en van starters, waar plezierig leven en wonen voorop staat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief