Stadsrandenlab

Tags

Wonen

Opdrachtgever

BNA / Arcam

Team

ANA architecten, Bureau B+B), De natuurlijke stad, DubbeLL buurtontwikkelaars, SVP Stedenbouw en Architectuur

Locatie

Diemerscheg

Periode

2020

Status

In ontwikkeling

Het Stadsranden-lab is een ontwerpstudie naar nieuwe typologieën voor de kreukelzone tussen stad en landschap, geïnitieerd door ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam en BNA onderzoek. In totaal werken vijf teams mee in dit lab. Elk team onderzoekt een andere stadsrand van Amsterdam.

Ons team bestaat uit Jannie Vinke (ANA architecten), Gert-Jan Wisse (Bureau B+B), Walter Dresscher (de natuurlijke stad), Lars Mosman (DubbeLL buurtontwikkelaars) en Esther Vlaswinkel (SVP). Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we onze visie op de grens tussen stad en scheg gepresenteerd.

De Zuidoostelijke stadsrand aan de Diemerscheg wordt gekenmerkt door verschillende zones en kent ook verschillende opgaven. Het bebouwde gebied is omsloten door een kraag van stadsrandparken. Daar binnen sijpelt het groen in de vorm van buurtparken mondjesmaat de stad in. Buiten de kraag ligt een harde rand naar het landschap van de scheg. Grote barieres zoals snelwegen, spoorlijnen en waterlopen zorgen ervoor dat dit landschap moeilijk bereikbaar is. Is dat een kwaliteit? Of wil je dat de scheg toegankelijker wordt? Wat is de waarde van de scheg voor de stad? In de volgende fase zullen we kijken hoe de diverse groenstructuren op elkaar en op de stad zijn aangesloten, en wat dit betekent voor de ‘binnenkant’ van de stadsrand, de wijken die in de stadsrand liggen. Het verloop en het ‘nieuwe gezicht’ van de stadsranden van Amsterdam kan je nu ontdekken in een unieke animatie waarin de stadsrandenkaart wordt gecombineerd met fietsbeelden van de gehele – nieuwe – stadsrand. Volg de randen van de stad met je eigen ogen en doe in acht minuten een rondje Amsterdam!

 

Meer lezen? Bekijk dan onderstaande websites over het Stadsrandenlab

https://www.bna.nl/kennis/bna-onderzoek/het-stadsranden-lab

https://www.arcam.nl/programma/stadsranden-lab/