’t Zouteland

Tags

Duurzaam, Flexibiliteit, Ouderen, Wonen

Opdrachtgever

Huiz& i.o.v. Stichting Woontij

Programma

12 woningen

Locatie

Texel

Periode

2014

Status

Gerealiseerd

’t Zouteland

 

In opdracht van woningstichting Woontij realiseerde ANA twaalf ‘nulenergiewoningen’ in Den Hoorn op Texel. De huurders van deze twaalf sociale huurwoningen waren al vroeg bij het proces betrokken. Ze hadden invloed op de samenstelling van woningtypes en de indeling van de woning. Het project bestaat uit drie series van vier woningen die zich naar de straat als een groot huis manifesteren en reageren zo op de karakteristieke opbouw van het lintdorp. Het zijn zes starterswoningen en zes seniorenwoningen.

 

De starterswoningen zijn zo ontworpen dat ze in de toekomst eenvoudig kunnen worden omgebouwd naar een nultredewoning. De woningen voorzien bovendien volledig in hun eigen energiebehoefte. De kopwoning is hoger en gaat een relatie aan met de aan de overkant van de straat gelegen vrije kavels. De tussenwoningen zijn breed en ondiep om te garanderen dat ook bij een toekomstige uitbreiding de woonkamer voldoende licht krijgt. De eindwoning is lager en sluit daarmee aan op de bungalows die ten noorden van de locatie liggen. De helft van de woningen had bij aanvang al een slaapkamer op de begane grond.

 

Energievoorziening en -besparing

De woningen zijn volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie. Warmteverlies wordt gereduceerd door een extreem goede isolatie. De buitenschil (dak, vloer en gevels) kent een isolatiewaarde van Rc=10 m2K/W. Ook gevelopeningen hebben een hoge isolatiegraad door de toepassing van triple glas. Warmteverlies wordt gereduceerd door de toepassing van gebalanceerde ventilatie met WTW. Voor warmteopwekking wordt uitgegaan van de toepassing van een collectieve warmtepomp, gekoppeld aan vloerverwarming. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid ’s zomers (beperkt) te koelen, wat oververhitting door zoninstraling voorkomt. Een zonneboiler levert warmte voor warm water. Andere energiebesparende maatregelen zijn het gebruik van hotfill-apparatuur, WTW op douchewater en stand-by-killers. De totale vraag aan elektriciteit voor huishoudelijk gebruik en de aandrijving van de warmtepomp wordt geleverd door PV-cellen. De daken aan de zuidwest zijde zijn volledig bedekt met photovoltaics (PV’s).

 

Dromen over wonen

’t Zouteland was te bezoeken tijdens het International Social Housing Festival 2017 in de tentoonstelling ‘Dromen over Wonen’. De expositie toonde 10 toonaangevende projecten uit het verleden (o.a. het Agnetapark, de Bijlmer, De Kashba, Emmerhout, De Peperklip en meer recent ’t Zouteland), ontstaan uit een visie die nieuw en baanbrekend was en vertelde het verhaal van de bewoners van vandaag door de ogen van fotograaf David Zijlstra.