Vollenhove

opdrachtgever

De Kombinatie

programma

renovatie 728 woningen

periode

2009-2012

locatie

Zeist

status

gerealiseerd

Vollenhove Zeist

 

De L-flat aan de Laan van Vollenhove te Zeist was bij oplevering in 1968 het grootste appartementengebouw van West-Europa. Het gebouw is niet alleen gigantisch groot, het gevelbeeld was bovendien zeer anoniem. Het complex was toe aan een lichte renovatie gericht op een levensduurverlenging van ca. 10 jaar. Dit bracht een beperkt budget met zich mee om alleen datgene te vervangen dat vanuit de technische staat noodzakelijk was.

Uiteindelijk is besloten om alleen de borstweringen van de balkons en galerijen te vervangen, de entrees te verbeteren en onderhoudsmatig schilderwerk uit te voeren. In het ontwerp is geprobeerd om met dit minimale budget het anonieme beeld van het gebouw aan te pakken. De gevel is opgevat als een groot schilderij dat zich nestelt in de landschappelijke context. Dit beeld strekt zich uit over de gehele lengte van het gebouw waardoor de grote schaal van het gebouw wordt benadrukt en tastbaar gemaakt. Voor de te vervangen borstweringen is gekozen voor gekleurde glasplaten ingekaderd in een strakke witte boven- en orderregel. Het palet van kleuren is gebaseerd op de natuurlijke omgeving van het gebouw. Het willekeurige patroon van groene, gele, witte en enkele blauwe, lila en oranje platen is op elke plek van het gebouw uniek en kent geen repetitie. De gedifferentieerde sfeer van de omgeving wordt in het verloop van de hoogte van het gebouw versterkt door het patroon van kleuren naar boven toe lichter en naar beneden donkerder te maken.

In de entreehallen is een aantal ingrepen gepleegd. Om de entrees minder somber te maken zijn twee daklichten geplaatst, de kleuren aangepast en wandvullende decoratieve tegeltableaus gemaakt. De tegeltableaus refereren in kleur en compositie aan het patroon van de gekleurde glazen borstweringen aan de buitenkant van het gebouw. Om de herkenbaarheid van de verschillende entrees te versterken zijn de patronen in alle acht portieken subtiel anders en zijn er geabstraheerde portretten van bewoners en hun huisdieren in de tableaus verwerkt.