Licht en lucht in het ruim van Woonschip VC

Tags

IJburg, Interieur, Wonen

opdrachtgever

particulier

programma

verbouwing vrachtschip

periode

2016 - 2017

locatie

IJburg, Amsterdam

status

gerealiseerd

Woonschip VC

 

Vrachtschip de Novatie is een nieuw leven geschonken, het is getransformeerd tot woonschip. Voor de opdrachtgever waren ruimtelijkheid, een hoge woonkwaliteit en duurzaamheid van groot belang. Het resultaat is een schip dat een huis in een schip herbergt. Ruimtelijk en comfortabel.
Om dit woonhuis in het vrachtschip De Novatie te realiseren moesten twee verschillende werelden, jachtbouw en woningbouw, samen komen. De opdrachtgever wilde de kwaliteit van een huis, in een schip. Om tot dat resultaat te komen is zowel in het ontwerp als het proces afgeweken van de standaard.
Het lineair systeem van geschakelde ruimtes dat veel woonschepen kenmerkt, is in dit ontwerp doorbroken. Zichtlijnen lopen over de gehele lengte van het schip en er zijn doorzichten over alle verdiepingen. Deze zichtlijnen zijn ontstaan door een terras dat in het midden van het 4,5 meter hoge ruim is gehangen en door de den (de opbouw van het schip) te vullen met glas. Ook toevoeging van ramen in de stuurhut, patrijspoorten en een patio (toegang naar het terras) in het ruim zorgen voor licht en doorzichten. Het materiaalgebruik is terughoudend. Het ontwerp wil zich niet opdringen, het vormt een achtergrond waartegen het wonen kan plaatsvinden. Een betonnen vloer, witte wanden faciliteren deze eenvoud. Tegelijkertijd trekt een eikenhouten multifunctioneel meubel de aandacht en verbindt de verschillende ruimtes met elkaar.
Het proces kenmerkt zich door een geïntegreerd verloop, er bestond geen duidelijk onderscheid tussen de fasen onderzoek, ontwerp en realisatie. Het schip is handgebouwd en liet zich moeilijk tekenen. Daarom was het lastig te voorspellen wat je in de loop van het proces tegen zou komen. Een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, architect en jachtbouwer gedurende het hele proces was daarom van belang.