Seminar Project Together! hoe realiseren we gezinsvriendelijke steden?
Steeds meer gezinnen kiezen bewust om in de stad te blijven wonen. Zij verkiezen een woonomgeving met een diversiteit aan mensen en voorzieningen boven de rust van de buitenwijk. Hoe zorg je ervoor dat stedelijk wonen gezinsvriendelijk is? Binnen het Project Together! gaan experts met elkaar in debat over de toekomstige woonopgave. Het is een oproep om samen stad te maken en op zoek te gaan naar vernieuwde vormen van wonen die wonen in de stad voor iedereen toegankelijk maken.
Het seminar Growing up Together! op 9 september ging over het creëren van veilige en fijne woonmilieus voor gezinnen, binnen de bestaande stad. Beleidsmakers, politici, stedelijk ontwerpers en architecten reflecteren vanuit hun perspectief op het maken van gezinsvriendelijke steden.
Aan de hand van het project The Family bespraken de experts hoe collectieve plekken worden gerealiseerd. In samenwerking met de ontwikkelaars van BPD heeft ANA de opgave voor gezinnen in de stad al intensief onderzocht. Wat hebben gezinnen nodig om fijn stedelijk te kunnen wonen? Is de omgeving geschikt voor kinderen, kunnen zij spelen en zijn er voorzieningen voor gezinnen? En organiseer je de plattegrond van het gezinsappartement?
Ontwerpen voor gezinnen voor The Family in Delft
Met de kennis uit voorafgaand onderzoek en gesprekken met families, zijn BPD en ANA architecten begonnen aan het ontwerpen van The Family. De omgevingskwaliteit voor kinderen is een belangrijk uitgangspunt geweest. De schaal van het gebouw bestaat uit verschillende niveaus dat past bij kinderen. Er is gekeken naar hoe de gezinnen zich door de stad bewegen, daarom is gekozen voor meer parkeerruimten voor bakfietsen en minder voor auto’s. Het woongebouw bevat daarbij collectieve binnenruimten, een gemeenschappelijke werkplaats en meerdere buitenplatforms voor spelende kinderen. “In de leefstraat kunnen kinderen spelen en kunnen ouders elkaar ontmoeten. Op het platform op de eerste verdieping is er speelruimte voor de wat jongere kinderen, inclusief een glijbaan.” licht Wicher Mol (ontwikkelingsmanager bij BPD) toe.
De uitgangspunten van de plattegrond van de familieappartementen zijn onder andere dat er ten minste ruimte is voor twee slaapkamers, een goede balans tussen privaat en collectief en een verbinding tussen binnen- en buitenruimten. In ieder appartement kan altijd een van de getypeerde gezinstypes wonen. “In de plattegronden van de woningen is rekening gehouden met de verschillende activiteiten die binnen het gezin plaatsvinden” aldus Jannie Vinke van ANA architecten.
Het seminar is terug te kijken op het Youtube kanaal van Project Together! https://www.youtube.com/watch?v=h2UZLkR9Q4Y
Meer informatie over het programma is te vinden op de website https://projecttogether.nl/