Robin Wood wint WAF Award 2022

Tijdens de 14e editie van het internationale World Architecture Festival (WAF) in Lissabon werd Robin Wood in de categorie ‘WAF Future Project – Residential’ verkozen tot het beste toekomstige woongebouw. De jury roemde het gebouw voor de combinatie van modulaire houtbouw met veel aandacht voor het ontstaan van een gemixte, levendige community in een ‘urban village’. Dat het gebouw veel flexibiliteit kent, een hoog duurzaamheidsniveau heeft én van ontwerp tot beheer een sterke branding heeft, werd alom gewaardeerd.
 
Meest duurzame en betaalbare houten stadsblok
Op Centrumeiland IJburg in Amsterdam komt Robin Wood: het meest duurzame, betaalbare houten stadsblok in Nederland voor het middenhuursegment. Er komen 165 flexibel indeelbare woningen voor een brede doelgroep. Van betaalbare woningen in de middenhuur tot vrijesectorwoningen voor grotere gezinnen en woon-werkwoningen. De indelingen zijn flexibel aanpasbaar, waardoor de levensduur van het gebouw wordt verlengd en woningen kunnen veranderen met de woonwensen van bewoners.
 
Met Robin Wood zetten Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en MaMa Pioneers vol in op industriële schaal vervaardigde modulaire houtbouw als oplossing voor de crisis op de woningmarkt en klimaatverandering. Robin Wood is een revolutie op het gebied van modulair, prefab bouwen in massief hout en het creëren van wooncommunities met sociale cohesie. ANA architecten en Marc Koehler Architects tekenen voor het ontwerp. De oplevering staat gepland voor 2024.
 
Marc Koehler, Marc Koehler Architects
“Het ontwerpen met houten modulaire elementen stelt ons in staat om te profiteren van ontwerpefficiëntie en schaalvoordeel, terwijl het concept continu verbeterd wordt. Robin Wood is voor mij een schoolvoorbeeld van de nieuwe samenleving. Dat dit door het gerenommeerde WAF wordt erkend met een award is een kroon op onze gezamenlijke inspanning.”
 
Marcel van der Lubbe, ANA architecten
“Met Robin Wood zetten we de volgende stap in duurzame, modulaire en betaalbare woningbouw. Robin Wood laat zien dat deze ambitie goed samengaat met een grote variatie in flexibele, kwalitatieve woningen, een Tiny Forest en hoogwaardige collectieve ruimtes voor alle gebruikers. Dat Robin Wood er nog niet staat, maar wel nu al in de prijzen valt, zegt iets over ons ambitieniveau.”