Robin Wood op Centrumeiland, IJburg

Bouwen aan een duurzame community op Centrumeiland

 

Op Centrumeiland IJburg in Amsterdam komt Robin Wood. Een duurzaam, betaalbaar houten stadsblok met 165 flexibel indeelbare woningen bestemd voor een brede doelgroep. De indelingen zijn dankzij de modulaire opbouw flexibel aanpasbaar, waardoor het gebouw kan meegroeien met de behoefte van de gebruikers. Robin Wood is vooruitstrevend op het gebied van modulair, prefab bouwen in massief hout en het creëren van wooncommunities met sociale cohesie. ANA architecten en Marc Koehler Architects tekenen voor het ontwerp. Edwin Oostemeijer Projectontwikkeling en MaMa Pioniers zorgen voor de realisatie van de hoge ambities. De oplevering staat gepland voor 2024.

 

Robin Wood wordt het entreegebouw (blok 1) aan de Pampuslaan en de Muiderlaan en krijgt door deze positie aan de boulevard en de jachthaven een gezichtsbepalende functie voor het eiland en voor heel IJburg.

 

Urban Village

Robin Wood wordt een markant baken dat een speelse, open verbinding vormt tussen een levendige stadsstraat en een gezellige woonbuurt. Hier ontstaat een vrije leefomgeving, waarbij het groen uitnodigt tot bewegen. Er komen in totaal 165 woningen, waarvan 80 in het middensegment (vanaf 65 m2) en 85 in de vrije sector huur (tot ca. 140 m2) met vrij uitzicht over het water en aan de  binnenzijde zicht op het Tiny Forest. Het ontwerp is opgebouwd uit drie lagen die samen een ‘Urban Village’ vormen.

 

De eerste laag is een zeven meter hoge, transparante plint met arcade. De begane grond omvat horeca, retail, een broedplaats café met ateliers, een woonlobby, kleinschalige  kantoren, maatschappelijke voorzieningen en woonwerkunits. In de ondergrondse garage is plek voor deelfietsen en deelauto’s. De middenlaag bestaat uit woningen die het Tiny Forest omarmen. Trappen en gedeelde galerijen aan de buitenzijde van het gebouw vormen een verticaal dorp. De looproutes rond de binnentuin, doorsteekroutes tussen de gebouwen, collectieve buitenruimtes en veel trappen in het zicht nodigen uit tot bewegen en stimuleren mensen om elkaar ongedwongen te ontmoeten. Op de toplaag steken volumes uit met rondom uitzicht, met genereuze zonnige terrassen  en daartussen collectieve voorzieningen voor de bewoners, zoals daktuinen, een sportveld. Ontmoeting en gezamenlijk gebruik maken van de collectieve ruimtes die Robin Wood zijn het uitgangspunt van de community vorming.

 

CO2-neutraal wonen in een Tiny Forest

Robin Wood wordt een hoogwaardig ‘uit hout gesneden’ stadsblok. Het hout slaat CO2 op, is gezond om in te wonen, het ademt, reguleert de vochtigheid en heeft een goede akoestische  werking. Dat  draagt bij aan de woonkwaliteit en de rust van de bewoners. Naast hout worden er voornamelijk circulaire  materialen toegepast, zoals gerecycled aluminium voor kozijnen. Een modulair prefab bouwsysteem van houten modules in combinatie met beton staat garant voor een snelle montage op locatie.

 

Het centrale Tiny Forest speelt een belangrijke rol in Robin Wood. Het bos verhoogt de lokale biodiversiteit, dat biedt  (buurt)bewoners de kans om de natuur in hun eigen leefomgeving te ontdekken en ervan te leren. Het Tiny Forest zorgt voor  een uniek microklimaat. Het werkt als een natuurlijke airco, zorgt voor schaduwwerking, vergroot de waterbergingscapaciteit en zorgt voor een mild microklimaat; warmer in de winter en koeler in de zomer. De bomen werken ook als een filter voor het licht en geluid, wat een aangetoond rustgevend effect heeft op de bewoners. Deze akoestische demping zorgt dat de galm op het plein minimaal is.

 

Open Bouwen & flexibele woningtypes

Robin Wood is gebaseerd op de principes van het Open Bouwen. De L-vormige woningtypes in het stadsblok kunnen op veel manieren worden ingedeeld, waardoor er voor verschillende leefstijlen een passende woningplattegrond kan worden ontworpen. De indelingen van de woningen zijn flexibel aan te  passen in de tijd. Een stel zonder kinderen kan bijvoorbeeld voor een grotere woonkamer kiezen en deze later opdelen met een extra slaapkamer. De flexibele woonruimtes van Robin Wood laten het gebouw meegroeien .

 

 

Lees hier meer over Robin Wood op de projectpagina

 

 

Beeld: Beauty and the Bit