STEK

Voor de tender Blok N1 en N3 in Amsterdam Sloterdijk ontwierp ANA architecten samen met o.a. Studioninedots en DELVA Landscape Architects het plan STEK.

STEK is een dorp in de stad. Een gestapeld dorp; van verschillende habitats waar planten dieren en mensen zich thuis voelen. Binnen het gestapelde dorp STEK bevinden zich, zoals in een echt dorp, verschillende buurten. De buurten hebben groene ontmoetingsruimtes, biotopen, waarin regenwater en planten zorgen voor een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen vrij en veilig kunnen spelen.

 

STEK kent verschillende woningtypologieën. In alle plinten worden woon/werkloodsen gerealiseerd: hoge woningen over meerder verdiepingen, open naar de straat. Daarboven bevinden zich in de verdiepingen loftwoningen. Er zijn typen over één, twee, drie en zelfs vier lagen en met verschillende buitenruimtes: balkon, serre, loggia of dakterras. Een flexibel casco biedt de mogelijkheid om de woning naar eigen invulling in te delen.

 

STEK brengt Sloterdijk tot leven doordat het haar binnenwereld aan de buitenkant laat zien. Open loodsen aan het maaiveld zorgen voor levendigheid op straat. Door transparantie van de plint worden activiteiten niet alleen goed zichtbaar, maar ontstaat er ook een ruimtelijke verbinding tussen omgeving en gebouw. De publieke ruimte loopt van buiten in de gebouwen door in open woonplinten, shared spaces en groen entreedoorgangen.

 

STEK is een innovatiebron voor biodiversiteit en regenwatergebruik. Hemelwater wordt opgevangen om vervolgens te gebruiken voor irrigatie van het groen binnen en buiten het gebouw. Ook is het gebouw rainproof. Twee groene daken, een dakterras en een groendak op de loodsen vormen een regenwaterbuffer. STEK is ook groen op energieniveau. Reductie van de energievraag is basis van het duurzame karakter van STEK. STEK is energieneutraal, het heeft een gemiddelde EPC van -0,01.

 

ANA nieuws 06/2017 STEK – een gestapeld dorp in de stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief